Besparen met dakisolatie?

Dakisolatie

Wist u dat u met dakisolatie honderden euro’s per jaar bespaart? Doordat warmte opstijgt verliest u veel warmte wanneer het dak niet goed geïsoleerd is. Schakel daarom een isolatiespecialist in voor het isoleren van uw dak. Op deze pagina leest u meer over isolatie, de mogelijkheden en natuurlijk de gemiddelde prijzen van isolatie.

Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier om tot 30% op de kosten te besparen. Deze offertedienst is geheel kosteloos en vrijblijvend, u zit nergens aan vast! Door verschillende aanbiedingen van specialisten uit uw regio te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor het isoleren.

Navigeer direct op deze pagina naar:

Soorten dakisolatie | Plat dak isoleren | Hellend dak isoleren | Zoldervloer isoleren | Prijzen

soorten dakisolatie

Soorten dakisolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen geschikt voor de isolatie van een dak. Specialisten gebruiken vaak isolatieplaten. De vakman plaatst deze isolatieplaten zeer snel en daarnaast hebben ze een uitstekende isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van het materiaalsoort en de dikte van de plaat. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van PUR, PIR of minerale wol. Alle soorten dakisolatie op een rijtje:

  • PUR: dit materiaal wordt het meest toegepast bij het isoleren van een woning. Het wordt gebruikt in isolatieplaten, maar ook als isolatieschuim. Purschuim zet uit na het aanbrengen en vormt zo een dikke isolerende laag.
  • PIR-isolatieplaten: PIR, of polyisocyanuraat, lijkt zeer op PUR, maar heeft als voordeel dat het een hogere isolatiewaarde heeft. Door de hoge waarde is het mogelijk om dunne isolatieplaten te gebruiken.
  • Glaswol: wordt geleverd op een grote rol. Voordeel van dit materiaal is dat het redelijk goedkoop is en snel te verwerken is. De vakman gebruikt beschermende kleding voor het plaatsen, vanwege de vezels die loskomen.
  • Schapenwol: uniek natuurlijk isolatiemateriaal. Werkt niet alleen goed tegen het warmteverlies, maar ook als geluidsisolatie. Het heeft vochtabsorberende eigenschappen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.

Plat dak isoleren langs binnen

Eén van de manieren om een plat dak te isoleren is langs de binnenkant. Dit noemen we een koud dak constructie. Deze methode is de meest goedkope manier om te isoleren, want u heeft hierbij geen nieuwe dakbedekking nodig. Aan de onderzijde wordt isolatiemateriaal aangebracht. De vakman zorgt voor een nette afwerking. Het is belangrijk dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht, anders wordt de kans op vochtproblemen vergroot. Wanneer er grote verschillen zijn tussen de binnentemperatuur of de buitentemperatuur, kan er condens ontstaan tussen de isolatie en het platte dak. Om dit te voorkomen plaatst de vakman een dampremmende folie tegen de isolatie.

Plat dak isolatie langs buiten

In plaats van een koud dak constructie, kan er ook gekozen worden voor een warm dak constructie. Deze methode houdt in dat de isolatie langs de buitenzijde wordt aangebracht op het onderdak. De vakman verwijdert eerst de dakbedekking en maakt het klaar voor het isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt aan de bovenzijde van het dak aangebracht. Hierna brengt de isolatiespecialist nieuwe dakbedekking aan over het isolatiemateriaal. Het voordeel van een warm dak constructie is dat het de kans op vochtproblemen zeer klein is. Daarom heeft een warm dak constructie vaak de voorkeur ten opzichte van isolatie langs binnen.

hellend dak isoleren langs binnen

Hellend dak langs binnen isoleren

Een hellend dak wordt in de meeste gevallen langs binnen geïsoleerd. Langs de buitenkant is ook een optie, maar kostbaar omdat de dakbedekking ook vernieuwd moet worden. De vakman snijdt eerst het isolatiemateriaal op maat en plaatst deze daarna tussen de houten balken. De houten balken van het onderdak worden niet apart geïsoleerd, want deze hebben van zichzelf al een uitstekende isolatiewaarde. In het geval van isolatieschuim spuit de isolatiespecialist het purschuim op het onderdak, dit is vaak sneller dan bij het gebruik van isolatieplaten. Na het isoleren is het mogelijk om alles netjes af te werken met voorzetplaten, bijvoorbeeld van gyproc.

hellend dak isoleren langs buiten

Hellend dak langs buiten isoleren

Is uw dakbedekking verouderd of zeer beschadigt en wilt u het vervangen? Dan is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden voor isolatie langs de buitenkant. Als eerst wordt de verouderde dakbedekking natuurlijk verwijderd. De vakman brengt daarna isolatiemateriaal aan op het onderdak, meestal wordt er gebruik gemaakt van isolatieplaten van PIR of EPS of rollen van glaswol. Purschuim wordt niet vaak gebruikt met deze methode. Na het aanbrengen van de isolatie op het onderdak plaatst de specialist de nieuwe dakbedekking. Het voordeel is dat uw dak weer als nieuw is en jaren meegaat. In sommige gevallen is het nodig om een dampremmende folie aan te brengen, zodat er geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen.

Hoe gaat de vakman te werk bij dakisolatie langs binnen?

Bekijk welke stappen de vakmannen volgen bij het plaatsen van dakisolatie langs de binnenkant.

Zoldervloer isoleren

In plaats van het dak isoleren kunt u ook alleen de zoldervloer van isolatie voorzien. Met deze isolatie bereikt u hetzelfde effect, namelijk dat u het verlies van warmte dat naar boven stijgt beperkt. Het is echter alleen verstandig om zoldervloerisolatie te plaatsen als u de zolder niet wilt gebruiken als extra kamer. De vakman plaatst isolatie op de zoldervloer. Wilt u de kamer gaan gebruiken als opslag? Gebruik dan beloopbaar isolatie. Wilt u in de toekomst de zolder gaan gebruiken als extra kamer? Dan is alleen zoldervloerisolatie niet voldoende, want zonder dakisolatie kunt u de kamer niet goed verwarmen. Dat is het slim om de zolder te isoleren langs binnen.

Prijzen

De prijzen voor dakisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij is het bijvoorbeeld van belang of u een hellend of een plat dak heeft. Het isoleren van een hellend dakmodel langs de binnenzijde kost gemiddeld €20,- tot €50,- en een plat dak gemiddeld €50,- tot €70,-. Langs de buitenzijde is iets duurder, voor platte daken is het ongeveer €20,- tot €45,- duurder. Daarnaast is ook de manier van isoleren van invloed op de prijs. Langs de binnenkant is goedkoper dan langs buiten. In de prijstabel vindt u nog meer gemiddelde prijzen. U moet ook nog rekening houden met de arbeidskosten, voorrijkosten en de kosten voor het materiaal.

Prijstabel: dakisolatie prijzen

Type dak Prijs per m² *
(excl. afwerking)
Gemiddelde oppervlakte Gemiddelde totaalprijs*
Hellend dak (langs binnen) €20,- tot €50,- 75m² €1.500,- tot €3.750,-
Hellend dak (langs buiten) €40,- tot €60,- 75m² €3.000,- tot €4.500,-
Zoldervloer isolatie €25,- tot €35,- 50m² €1.250,- tot €1.750,-
Plat dak (langs binnen) €50,- tot €70,- 50m² €2.500,- tot €3.500,-
Plat dak (langs buiten) €70,- tot €115,- 50m² €3.500,- tot €5.750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief materiaal, btw en montagekosten. Nieuwsgierig naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Besparen op de kosten voor dakisolatie?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Vergelijk deze offertes & bespaar op de kostprijs.

Dakisolatie premie

Bent u op zoek naar methodes om te besparen op uw dakisolatie? Eén van de manieren is om gebruik te maken van een premie. Via premiezoeker.be vindt u alle premies waar u mogelijk recht op heeft. Vanaf 2020 moet elk huis dakisolatie of zoldervloerisolatie hebben, daarom geeft de Vlaamse regering en netbeheerders een premie voor deze twee isolatiematerialen. U moet hiervoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Het isolatiemateriaal moet bijvoorbeeld een minimale Rd-waarde, deze geeft de warmteweerstand aan, hebben van 4,5 m²K/W.

Op vlaanderen.be leest u meer over deze voorwaarden en het aanvragen van een premie voor isolatie.

Voordelen dakisolatie

U bespaart jaarlijks honderden euro’s op de energiekosten dankzij de juiste dakisolatie. U voorkomt hiermee warmteverlies en hoeft minder te stoken. Hierdoor verwarmt u uw woning efficiënter en bovendien blijft het koeler in de zomer, omdat uw woning minder snel opwarmt door de zon. Wist u dat u met dakisolatie ook veel bereikt op het gebied van geluidsoverlast. Overvliegende vliegtuigen of spelende kinderen zijn minder goed te horen. Door dakisolatie aan te brengen verhoogt u uw wooncomfort en de waarde van uw woning. De belangrijkste voordleen op een rijtje:

  • Dakisolatie verhoogt de waarde van uw woning.
  • U bespaart elke maand weer op uw energiekosten.
  • Het verhoogt het wooncomfort aanzienlijk.
dak isoleren

Aandachtspunten bij dakisolatie

Bij het plaatsen van dakisolatie let de isolatiespecialist op een aantal zaken. Is er bijvoorbeeld een dampremmende laag nodig? Deze folie wordt tussen het isolerende materiaal en de dakconstructie geplaatst, zodat er geen vocht bij het materiaal kan komen. Bij een plat dak dat langs de binnenzijde geïsoleerd wordt, is het belangrijk om erop te letten dat de gehele constructie waterdicht is. Ook de dikte van het isolatiemateriaal is een aandachtspunt waar de vakman goed op let. Alleen met de juiste dikte en het juiste isolatiemateriaal behaalt u een goed rendement. Tot slot controleert de isolatiespecialist te allen tijde of het aanbrengen op de juiste manier wordt gedaan.

Tip: het wordt aangeraden om het plaatsen van dakisolatie langs buiten te combineren met een dakrenovatie. Wanneer u uw dak via de buitenzijde laat isoleren, moet eerst de dakbedekking verwijderd worden. Dit wordt bij een dakrenovatie sowieso al gedaan, waardoor u goedkoper uit bent wanneer u deze twee klussen combineert. Meer lezen over een dakrenovatie? Kijk dan eens op: Dakwerkergids.be/dakrenovatie

dakisolatie plaatsen

Vrijblijvende offertes aanvragen

Wilt u dakisolatie laten plaatsen? Een verstandige keuze! Met dakisolatie voorkomt u dat u warmte verliest via het dak. Hierdoor hoeft u minder te stoken en bespaart u op de energiekosten. Daarnaast verhoogt het de waarde van uw woning. Plaats bijvoorbeeld PUR aan de binnenzijde van de dak en werk alles netjes af met gipsplaten. Bespaar op de kosten voor isolatie door offertes van een aantal isolatiespecialisten te vergelijken.

Vul het offerteformulier in om gratis offertes met scherpe prijzen te ontvangen. Deze offertedienst is geheel vrijblijvend. Vergelijk en bespaar tot wel 30% op de totaalprijs!