Zolder (beter) isoleren?

Zolder isoleren

Heeft u een extra kamer nodig in uw woning? Door uw zolder te isoleren creëert u eenvoudig een extra slaapkamer, kantoor of logeerkamer. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden, zoals het isoleren van de vloer of het dak, en de verschillende soorten zolderisolatie. Eén van de materialen die bijvoorbeeld veel gebruikt wordt is PUR, maar ook glaswol of een andere minerale wol worden veelgebruikt.

Benieuwd naar de prijzen voor zolderisolatie? Vraag dan direct gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. Hiermee krijgt u niet alleen meer inzicht in de prijzen, maar bespaart u ook tot 30% op de isolatiekosten. Vergelijk de aanbiedingen en kies eenvoudig de beste specialist!

Navigeer direct op deze pagina naar:

Zoldervloer isoleren | Zolder isoleren langs binnen | Zolder isoleren langs buiten | Isolatiepremie | Prijzen

Zoldervloer isoleren

Wanneer u de zolder alleen wilt gebruiken voor opslag en niet als kamer, maar wel warmteverlies wilt verminderen, is het aanbrengen van zoldervloerisolatie een goede optie. Bijvoorbeeld zoldervloerisolatie met EPS of PIR. Dit is namelijk goedkoper dan dakisolatie.

Het is mogelijk om isolatiemateriaal op de bestaande vloer te plaatsen, hierbij wordt onderscheid gemaakt is beloopbaar en niet-beloopbare zolderisolatie.

Houten of massieve draagstructuur?

Het plaatsen van zoldervloerisolatie op een houten draagstructuur vergt een andere aanpak dan een massieve draagstructuur. Deze laatste vloer is meestal gemaakt van beton. Een houten draagstructuur wordt tussen de balken geïsoleerd. Het is mogelijk om een dergelijke vloer langs onder of langs boven te isoleren. Een massieve draagstructuur wordt meestal langs boven geïsoleerd tijdens het aanbrengen van zolderisolatie, hierdoor komt de vloer iets hoger te liggen.

Dak zolder isoleren langs binnen

Eén van de meest gekozen opties om de zolder te isoleren is door het dak langs binnen te voorzien van isolatiemateriaal. Voor het isoleren gebruikt de vakman isolatieplaten van PUR, PIR of EPS. Glaswol wordt ook veelgebruikt voor zolderisolatie, dit wordt geleverd in dikke rollen. Eerst snijdt de vakman de glaswol op maat en daarna plaatst hij het tussen de houten balken van de dakconstructie. De dikte van het glaswol is afhankelijk van het type en de benodigde isolatiewaarde. Houd er rekening mee dat in 2020 de zoldervloer of het dak van isolatie voorzien moet zijn. De belangrijkste voordelen voor isolatie langs binnen:

  • U heeft geen nieuwe dakbedekking nodig.
  • Het isoleren verloopt sneller.
  • Langs binnen is goedkoper dan langs buiten.
zolderisolatie langs binnen

Isolatiematerialen voor isolatie langs binnen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen geschikt voor zolderisolatie langs binnen. Eén van de populairste materialen is minerale wol, zoals glaswol. Glaswol wordt geleverd op grote rollen en daarna op maat gesneden. Isolatieplaten zijn ook een optie. Isolatieplaten zijn vaak dunner dan zolderisolatie van glaswol. Ze worden gemaakt van EPS, XPS, PIR of PUR.

Dak van de zolder langs buiten isoleren

In plaats van het dak van de zolder langs binnen is het ook mogelijk om het dak langs buiten te isoleren. Deze methode voor zolderisolatie is arbeidsintensiever en ingrijpender, want u heeft dan ook nieuwe dakbedekking nodig. Daarom wordt deze methode meestal niet toegepast wanneer de dakbedekking nog in goede staat is. De vakman verwijdert eerst de dakbedekking om het isolatiemateriaal zoals platen van EPS en PIR aan te brengen. Daarna legt hij nieuwe dakbedekking om het dak waterdicht te maken. Het voordeel is dat u met deze zolderisolatie geen ruimte verliest aan de binnenkant van de zolder en dat u een isolatieschil creëert rondom uw woning. De voordelen van zolderisolatie langs buiten:

  • Het dak is weer als nieuw en beschermd uw woning tegen de weersinvloeden.
  • Er ontstaat een ononderbroken isolatieschil die uitstekend isoleert.
  • Geen ruimteverlies aan de binnenkant door de dikte van het isolatiemateriaal.
zolder isoleren langs buiten

Isolatiematerialen voor isolatie langs buiten

Bij het isoleren langs buiten worden vaak dezelfde materialen gebruikt als langs binnen. Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte materialen. Isolatieplaten kunnen zeer snel gelegd worden. Er zijn ook voorgevormde isolatiedelen verkrijgbaar die op maat gemaakt worden. Belangrijk is dat er een dampscherm, zoals PE-folie, aangebracht wordt tussen de isolatie en de dakconstructie.

Wilt u veel besparen op uw energiekosten?

Met zolderisolatie beperkt u het warmteverlies aanzienlijk. Vraag gratis offertes aan!

Wat is het belang van een dampscherm?

Een damscherm is zeer belangrijk bij het plaatsen van zolderisolatie op het dak van de zolder of voor het na-isoleren. Een dampscherm wordt ook wel een dampremmende laag genoemd, meestal is een dampscherm folie. De vakman plaatst het damscherm tussen de isolatiematerialen en het dak. Door het scherm of de folie kan er geen vocht bij het materiaal komen en worden vochtproblemen voorkomen. Vocht veroorzaakt rot, schimmelvorming en vochtplekken. Dit is niet alleen schadelijk voor de isolatiewaarde, maar ook voor uw gezondheid. Naast het dampscherm zijn er nog meer aandachtspunten waar u op moet letten, zoals het voorkomen van koudebruggen en de juiste plaatsing. De isolatiespecialist weet precies waar hij op moet letten.

Isolatiepremie

In sommige gevallen is het mogelijk om een premie te krijgen voor het isoleren van uw woning. Op vlaanderen.be leest u meer over een premie voor dak- en zolderisolatie. Hiervoor moet u namelijk voldoen aan het aantal voorwaarden. Eén van deze voorwaarden voor de premie is dat het moet gaan om het isoleren van een privéwoning in het Vlaamse gewest. Daarnaast moet de Rd-waarde van het isolatiemateriaal ten minste 4,5 m²K/W zijn.

Controleer via premiezoeker.be welke premies u gebruik kunt maken. U krijgt dan een handige lijst van alle beschikbare premies, ook lokale.

zolderisolatie prijzen

Prijzen

Voor het plaatsen van zoldervloerisolatie moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €25,- tot €35,- per vierkante meter. Dit is inclusief het materiaal, het plaatsen en de btw. De prijzen voor dakisolatie zijn voornamelijk afhankelijk van de isolatietechniek. Langs binnen is namelijk goedkoper dan langs buiten. Het verschil tussen beide technieken is ongeveer €20,- tot €30,- per vierkante meter. De totaalprijs is dus afhankelijk van de isolatiesoort, de techniek en natuurlijk ook van het materiaal dat er gebruikt wordt voor het isoleren. Vraag offertes aan voor de exacte prijzen!

zolderisolatie plaatsen

Vrijblijvende offertes aanvragen

Wanneer de zoldervloer of het dak niet geïsoleerd is, verliest u veel warmte. Hierdoor moet u meer stoken en dat zorgt voor een hogere energierekening. Door de zolder te isoleren blijft de warmte beter hangen. Niet alleen bespaart u op de stookkosten, uw huis voelt behaaglijk warm aan en u verhoogt uw wooncomfort. Bespaar op de kosten voor isolatie door offertes van meerdere isolatiespecialisten te vergelijken. Vul het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk de aanbiedingen en kies eenvoudig de beste isolatiespecialist voor uw woning!