Aandachtspunten isolatie plaatsen
Koudebruggen
Aandachtspunt nummer één zijn de koudebruggen. Het zijn plaatsen in de isolatie die onderbroken zijn. Deze punten waar de isolatie onvolledig is, en niet luchtdicht, resulteren in de winter in koudeverliezen. Het beste is dus dat u dit vermijdt. Koudebruggen kunnen op diverse plekken ontstaan. Denk aan de afwerking bij rolluiken of screens. Mortelresten in de spouwmuur zorgen tevens voor het ontstaan van koudebruggen. Hoe herkent u deze punten? Dat kan handmatig, wanneer u over de wand wrijft. U voelt dan het temperatuurverschil. Het temperatuurverschil ontstaat door de koudebruggen. Daarnaast zijn schimmelplekken meestal het gevolg van koudebruggen. Hoe gaat u dit tegen? Zorg dat de isolatie volledig aanwezig is en geen openingen bevat.
Wel of geen dampscherm?
Is het van belang dat u tijdens het isoleren van uw huis een dampscherm plaatst? Het beste is dat u een dampdrukberekening laat doen door een specialist. Bij kleinere klussen wordt het vaak vergeten. Een dampscherm houdt inwendige condensatie, dus woonvocht wat mensen produceren, tegen. Het plaatsen van een dampscherm (in de zoldervloer) hangt af van het binnenklimaat en de draagconstructie van het dak. De stelregel is dat u altijd een dampscherm plaatst wanneer u de woning van binnenin isoleert. Uitzondering is indien de isolatie al is afgewerkt met een dampwerende laag, dan heeft een dampscherm geen nut. Wilt u weten of een dampscherm nut heeft bij uw woning? Vraag vrijblijvend offertes aan van isolatiespecialisten uit uw regio.
Luchtdicht isoleren
Met luchtdicht isoleren wordt bedoeld dat tijdens het isoleren zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het voorkomen van luchtstromingen. Punten van aandacht zijn het dak, de vloeren, de ramen en deuren. Deze plaatsen zijn gevoelig voor zogenaamde luchtlekken. Het isoleren van het dak is erg belangrijk, aangezien de energiebesparing door het isoleren van het dak maarliefst 25% kan zijn. Naast de isolatie met glaswol is het van belang dat u de kieren luchtdicht maakt met PUR. Daarnaast is het belangrijk dat u het geheel afsluit met goede klimaatfolie, zogenaamde polyethyleen folie. Luchtlekken in de vloer moet u luchtdicht maken met PUR. De aansluitingen tussen de raamkozijnen en de muur moet u goed afkitten met elastische afdichtingskit.
Aandachtspunten bij spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie brengt een aantal nadelen met zich mee. Het isoleren van de spouwmuur is namelijk niet altijd uitvoerbaar. Bij gevels met geglazuurde bakstenen, strengpers stenen en verblendstenen is spouwmuurisolatie vaak moeilijk. Daarnaast is een geschilderde gevel en vervuiling in de spouwmuur een aandachtspunt. Er moet dan een specialist langskomen die uw spouwmuur inspecteert, alvorens spouwmuurisolatie mogelijk is. De specialist kijkt of de verf bijvoorbeeld dampdoorlatend is en of de vervuilingen kunnen worden verwijderd. U moet samen met de specialist bepalen welk isolatiemateriaal het beste is om te gebruiken in uw spouwmuur. De dikte van het isolatiemateriaal is namelijk onder andere afhankelijk van uw spouw en de steensoort.
Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?
Vraag via ons netwerk vrijblijvend meerdere offertes aan van isolatiebedrijven uit uw regio.
Juiste plaatsing isolatiemateriaal
Volgend punt is de juiste plaatsing van het isolatiemateriaal. Men maakt nogal eens fouten tijdens het proces. Veelvoorkomende fouten zijn: spleten tussen isolatieplaten, isolatie dat slecht blijft vastzitten tegen de muur en isolatiemateriaal dat teveel is samengedrukt. Denk tevens aan te weinig isolatie, onvoldoende lucht- en dampdichtheid en onderbrekingen in het dampscherm. Verkeerde plaatsing kan leiden tot koudebruggen, warmteverlies, hoger energieverbruik en condensatie. Dat laatste resulteert in vochtproblemen. Vroeger dacht men dat een dikke, luchtdichte laag isolatiemateriaal schimmel veroorzaakt. Dit is echter onjuist. Het tegendeel is zelfs waar. Daarom komen we nu op het volgende aandachtspunt: de dikte van de isolatiematerialen.
Dikte van het isolatiemateriaal
Schimmel en condensatie ontstaat op de plaatsen waar de isolatie dun of niet luchtdicht is aangebracht. Indien u werkt met minerale wollen, dan houdt u de dikte aan van 12 tot 20 centimeter. Wanneer u de subsidie wilt benutten, moet u een RD waarde hebben van minmaal 3.5m2 K/W. De dikte van het isolatiemateriaal hangt af het type isolatie. Met papiervlokken (cellulose) moet u 13 tot 16 centimeter aanhouden. Met PUR of PIR hanteert u gemiddeld 9 tot 11 centimeter. Meer weten over het luchtdicht isoleren van uw huis? Neem dan via de contactpagina vrijblijvend contact op! U krijgt verschillende offertes opgestuurd. Zo kiest u altijd de beste aanbieder van het isoleren.
Uw woning luchtdicht isoleren? Laat het plaatsen door een vakman!
Wij isoleren koudebruggen, plaatsen een dampscherm en verzorgen de spouwmuurisolatie. Vraag vrijblijvend offertes aan!