Natuurlijke isolatiematerialen

U hebt plannen om uw eigen huis te gaan bouwen of uw bestaande woning te verbeteren. U ziet al helemaal voor u hoe uw prachtige nieuwe plek er uit moet komen te zien. Weet u al welk materiaal u wilt gaan gebruiken voor de isolatie van uw woning? Kiest u voor de standaard isolatieproducten zoals PUR en steenwol, of ga at u voor natuurlijke producten. Deze materialen zijn erg milieuvriendelijk en goed betaalbaar. Veel mensen denken misschien dat natuurlijke isolatieproducten duur zijn, maar dit is zeker niet het geval! Natuurlijk isolatiemateriaal heeft de eigenschap dat het ‘ademend’, wat zorgt voor een fijn binnenklimaat. Cellulose, stro, hennep, perliet, vermiculiet, schapenwol en schelpen zijn vormen van natuurlijk isolatiemateriaal. Hieronder leest u meer over deze producten. Wij zijn een netwerk van isolatiebedrijven. Vergelijk meerdere offertes van bedrijven uit uw regio en vind een isolatiebedrijf tegen uw voorwaarden of prijs. U vraagt de offertes aan door ons contactformulier in te vullen.

Natuurlijke isolatiematerialen

Cellulose

Cellulose is een isolatieproduct dat gemaakt is van oud papier wat vermalen wordt door vlokken. Aan deze vlokken wordt water toegevoegd zodat het plakkering wordt. Zo kunnen ze blijven kleven aan de wand. Papiervlokken hebben een goede luchtdichting die zorgt voor goede isolatie. Cellulosevezels worden met veel kracht in holle ruimtes geblazen en dan hechten de vlokken zich vanzelf aan de wand. Cellulose is echter isolatiemateriaal wat minder goed bestand is tegen vocht. Het materiaal is overigens wel gemakkelijk te verwerken. Cellulosevezels kosten zo’n €13, – per vierkante meter.
Besparen met hennep isolatie

Stro

Isoleren met stro wordt steeds populairder. Het is zeer goed isolatiemateriaal en het heeft een vochtregulerende eigenschap. Isolatie met dit materiaal is de perfecte vorm van natuurlijk isoleren. Stro kan bijna onbewerkt worden toegepast. Stro is daarbij de goedkoopste manier van isoleren. Dit materiaal is niet duur omdat het een restproduct is uit de landbouw. Het kost ongeveer €7, – tot €10, – per vierkante meter. Stro-isolatie wordt overigens niet door elke isolatiebedrijf gedaan.

Hennep

Hennep is een snel groeiende plant. De vezels en harde stukken schil van een hennepplant zijn perfect materiaal om mee te isoleren. Doordat de hennepplant snel groeit, krijgt onkruid bijna geen kans om te groeien. Hierdoor hoeft er nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden tijdens de productie. Dit betekent dus dat dit product puur natuur is. Hennep heeft een hoge isolatiewaarde en het heeft ook goede akoestische eigenschappen. Verder is hennep bestand tegen insecten en schimmels. Net als cellulose kost hennep zo’n €13, – per vierkante meter

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan. De bedrijven uit ons netwerk verbeteren jaarlijks vele panden als het aankomt op duurzaamheid.

gevelisolatie offerte
perliet en vermiculiet

Perliet en vermiculiet

Perliet en vermiculiet zijn korrelisolatiematerialen. Perliet is een onbrandbaar en vezelvrij isolatieproduct. Perliet is gemaakt van vulkanisch glas. Het glaswitte gesteente wordt door verhitting geëxpandeerd. In Nederland wordt weinig gebruik gemaakt van dit natuurproduct als isolatiemateriaal, de isolatiewaarde van perliet is namelijk relatief laag. Daarnaast is product extreem duurzaam. Vermiculiet is een natuurlijk product dat ook bestendig is tegen hoge temperaturen. Tijdens de bewerking van dit materiaal (wat een minerale delfstof is) ontstaat een zeer licht, onbrandbaar, zeer hittebestendig isolatiemateriaal. Het materiaal krijgt tijdens de bewerking een gelaagde tralieachtig structuur, zoals bladzijden van een boek, gescheiden door luchtlagen. Perliet en vermiculiet wordt onder andere gebruikt bij het isoleren van openhaarden, schoorsteenkanalen, leidingkokers en dergelijke. Deze isolatiematerialen kosten zo’n €25, – per 100 liter korrels.

Schapenwol

Schapenwol is isolatiemateriaal dat perfect is voor alle seizoenen. Het isoleert uisterkend, heeft een goede warmte accumulatie en het is vochtregulerend. Het is daarbij ook goed materiaal voor akoestische isoleren. Dit materiaal is brandwerend, zelfdovend en het neutraliseert schadelijke gassen en geuren. Een unieke eigenschap van dit natuurlijke materiaal is dat het zelfs isoleert wanneer het vochtig is. Schapenwol is 100% puur natuur en het vergaat niet. Dit betekent dan ook dat het onderhoudsvrij is. Schapenwol kost ongeveer €20, – per vierkante meter.

Schelpen

Schelpen worden veel gebruikt voor de bodemisolatie van kruipruimtes. Dit materiaal heeft een positieve invloed op de vochtigheid in huis en daarom wordt dit ook veel toegepast in de kruipruimtes. De onderste laag schelpen condenseert vocht terwijl de bovenste laag isoleert. Schelpen branden daarbij niet. Ze zijn dus brandbestendig. In vergelijking met andere isolatiematerialen hebben schelpen een relatief lage isolatiewaarde. U heeft dus veel schelpen nodig voor goede isolatie. Per vierkante meter kost dit materiaal zo’n €25,-. Bent u benieuwd naar de exacte mogelijkheden en prijzen? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte bij ons aan. U ontvangt op korte termijn diverse overzichten per email toegestuurd.

Wij zijn een netwerk van isolatie specialisten in Vlaanderen.

Bij ons bent u aan het juiste adres voor specialisten op het gebied van onder andere muurisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie.