Natuurlijke isolatie gebruiken?

Natuurlijke isolatiematerialen

Weet u waarom natuurlijke isolatiematerialen zo geschikt zijn voor het isoleren van uw woning? Natuurlijke isolatiematerialen zijn prima betaalbaar, milieuvriendelijk en hebben een hoge isolatiewaarde. Op deze pagina leest u alles over de voordelen van deze materialen en de gemiddelde prijzen. Daarnaast vertellen we u meer over de verschillende soorten isolatiematerialen.

Schakel een isolatiespecialist in voor het aanbrengen van isolatie. U bespaart op de isolatiekosten door een aantal offertes te vergelijken van isolatiebedrijven bij u uit de buurt. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk en bespaar tot wel 30% op de kosten!

Navigeer direct op deze pagina naar:

Voordelen natuurlijke isolatiematerialen | Soorten natuurlijke isolatiematerialen | Prijstabel: natuurlijke isolatiematerialen

Voordelen van natuurlijke isolatiematerialen

Door uw woning te isoleren zorgt u ervoor dat het warmteverlies wordt beperkt. Hierdoor bespaart u niet alleen op de energiekosten, u verhoogt ook uw wooncomfort. Voor de natuurlijke isolatie heeft u de keuze uit allerlei isolatiematerialen, ook natuurlijke materialen. Het voordeel van natuurlijke isolatie is dat het uw huis niet alleen energiezuiniger maakt, maar tegelijkertijd ook milieuvriendelijker is dan reguliere isolatiematerialen.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

  • Duurzaam
  • Milieuvriendelijk
  • Recyclebaar
  • Isolerend

Soorten natuurlijke isolatiematerialen

U heeft de keuze uit verschillende soorten natuurlijk isolatiemateriaal. Denk hierbij aan kurk, perliet, schelpen en metisse.

Het gaat hier om materiaal dat niet kunstmatig wordt gemaakt, maar wat in de natuur te vinden is. Op deze pagina leest u meer over elk soort natuurlijk isolatiemateriaal.

natuurlijk isoleren

Navigeer direct naar de natuurlijke isolatiematerialen

Kurk | Perliet | Metisse | Schelpen | Cellulose | Stro | Hennep | Vermiculiet | Schapenwol | Vlaswol | Houtvezels

Kurk

Kurk is één van de duurste isolatiematerialen, de gemiddelde prijs per vierkante meter is €30,-, maar isoleert uitstekend. Het grootste voordeel van kurk is dat de isolerende eigenschappen nauwelijks afnemen na verloop van tijd. Kurk is zeer milieuvriendelijk en wordt duurzaam geproduceerd. Het wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, maar het is niet nodig om hiervoor bomen te kappen. Er bestaan kurkkorrels, deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor spouwmuurisolatie, en isolatieplaten. Kurk wordt voornamelijk gebruikt voor de natuurlijke isolatie van vloeren en daken.

Perliet

Perliet en vermiculiet zijn korrelisolatiematerialen. Perliet is een onbrandbaar en vezelvrij isolatieproduct. Perliet is gemaakt van vulkanisch glas. Het glaswitte gesteente wordt door verhitting geëxpandeerd. In Nederland wordt weinig gebruik gemaakt van dit natuurproduct als isolatiemateriaal, de isolatiewaarde van perliet is namelijk relatief laag. Daarnaast is het product extreem duurzaam. Perliet wordt onder andere gebruikt voor natuurlijke isolatie van openhaarden, schoorsteenkanalen, leidingkokers en dergelijke. Deze isolatiematerialen kosten zo’n €25, – per 100 liter korrels.

metisse

Metisse

Metisse is eigenlijk een merknaam, maar is een begrip geworden op het gebied van isolatie. Metisse wordt gemaakt van oude kleding, dus het kan zomaar zijn dat uw oude trui of broek straks wordt gebruikt voor het isoleren van uw woning. Het voordeel van dit natuurlijke isolatiemateriaal , is dat het uitstekende vochtregulerende eigenschappen heeft en veel warmte opslaat. Hierdoor blijft de warmte beter hangen en is uw huis minder vochtig. Metisse is alleen beschikbaar als plaatmateriaal. De vakman plaatst voornamelijk dakisolatie of gevelisolatie met Metisse.

schelpen

Schelpen

Schelpen worden veel gebruikt voor bodemisolatie van kruipruimtes. Dit materiaal heeft een positieve invloed op de vochtigheid in huis en daarom wordt dit ook veel toegepast in kruipruimtes. De onderste laag schelpen condenseert vocht, terwijl de bovenste laag isoleert. Schelpen zijn daarnaast brandbestendig. In vergelijking met andere isolatiematerialen hebben schelpen een relatief lage isolatiewaarde. U heeft dus veel schelpen nodig voor goede isolatie. Per vierkante meter kost dit materiaal zo’n €25,-.

Cellulose

Cellulose is een isolatieproduct dat gemaakt is van oud papier wat vermalen wordt door vlokken. Aan deze vlokken wordt water toegevoegd, zodat het plakkering wordt. Cellulose wordt gebruikt als isolatie in uw gehele woning. Doordat de papiervlokken blijven plakken, zijn ze ook geschikt voor moeilijk bereikbare plekken bij daken, muren of vloeren. Papiervlokken hebben een goede luchtdichting die zorgt voor goede isolatie. Cellulosevezels worden met veel kracht in holle ruimtes geblazen en dan hechten de vlokken zich vanzelf aan de wand. Cellulosevezels kosten zo’n €13, – per vierkante meter.

Stro

Isoleren met stro wordt steeds populairder. Het is een zeer goed isolatiemateriaal en heeft een vochtregulerende eigenschap. Isolatie met dit materiaal is de perfecte vorm van natuurlijk isoleren. Stro kan bijna onbewerkt worden toegepast. Stro is daarbij de goedkoopste manier van isoleren. Dit materiaal is niet duur, omdat het een restproduct is uit de landbouw. Het kost ongeveer €10, – per vierkante meter. Stro-isolatie wordt overigens niet door elke isolatiebedrijf gedaan. Dit type natuurlijk isolatiemateriaal is vooral geschikt voor de muren.

Uw woning ook isoleren met natuurlijke isolatiematerialen?

Vind eenvoudig het beste isolatiebedrijf. Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes!

Hennep

De vezels en harde stukken schil van een hennepplant zijn perfect materiaal om mee te isoleren. Er bestaan isolatiedekens en isolatieplaten van hennep. Doordat de hennepplant snel groeit, krijgt onkruid bijna geen kans om te groeien. Hierdoor hoeven er nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden tijdens de productie. Dit betekent dus dat dit product puur natuur is. Hennep heeft een hoge isolatiewaarde en het heeft ook goede akoestische eigenschappen. Verder is hennep bestand tegen insecten en schimmels. Net als cellulose kost hennep zo’n €13, – per vierkante meter.

Vermiculiet

Vermiculiet is een natuurlijk product dat ook bestendig is tegen hoge temperaturen. Tijdens de bewerking van dit materiaal (wat een minerale delfstof is) ontstaat een zeer licht, onbrandbaar en hittebestendig isolatiemateriaal. Het materiaal krijgt tijdens de bewerking een gelaagde tralieachtige structuur, zoals bladzijden van een boek, gescheiden door luchtlagen. Ook vermiculiet wordt gebruikt voor isolatie van openhaarden, schoorsteenkanalen en leidingkokers en kost ongeveer €25, – per 100 liter korrels.

Schapenwol

Schapenwol is isolatiemateriaal dat perfect is voor het isoleren van vloeren en daken. Het isoleert uitstekend, heeft een goede warmte accumulatie en het is vochtregulerend. Het is daarbij ook goed materiaal voor akoestische isoleren. Dit materiaal is brandwerend, zelfdovend en het neutraliseert schadelijke gassen en geuren. Een unieke eigenschap van dit natuurlijke materiaal is dat het zelfs isoleert wanneer het vochtig is. Schapenwol is 100% puur natuur en het vergaat niet. Dit betekent dan ook dat het onderhoudsvrij is. Schapenwol kost ongeveer €20, – per vierkante meter.

Vlaswol

Vlaswol wordt gemaakt van vlasvezels. Vele korte vlasvezels worden samengebonden. Hieraan worden stoffen toegevoegd om het natuurlijk isolatiemateriaal brandvertragend en schimmelbestendig te maken. Het materiaal is zeer milieuvriendelijk, want alles van het vlas wordt gebruikt. Vlaswol is zeer licht en sterk en geschikt voor het isoleren van hellende daken, vloeren (voornamelijk voor houten vloeren) en binnenmuren. Ook voor het vullen van een spouw wordt vlaswol gebruikt. De gemiddelde prijs van dit natuurlijk isolatiemateriaal is €14,- per m².

houtvezels

Houtvezels

De gemiddelde prijs voor houtvezels is €20,- per vierkante meter. Houtvezels of zaagsel worden gemaakt van het afvalproduct van de houtproductie. Zo wordt alles gebruikt van de boom. De houtvezels worden samengedrukt met een speciaal mineraal bindmiddel tot isolatieplaten. Overigens is ook het bindmiddel ook natuurlijk. Een isolatieplaat van houtvezels wordt een houtwolplaat genoemd. Houtwolplaten zijn zeer sterke platen en geschikt voor het isoleren van wanden, daken en vloeren.

Snijden van isolatiemateriaal

Een aantal tips van de vakman hoe u natuurlijk isolatiemateriaal het best kunt snijden.

Prijstabel: natuurlijke isolatiematerialen

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs*
Kurk €30,- per m²
Perliet €25,- per m²
Metisse €15,- per m²
Schelpen €25,- per m²
Cellulose €13,- per m²
Stro €10,- per m²
Hennep €13,- per m²
Vermiculiet €25,- per m²
Schapenwol €20,- per m²
Vlaswol €14,- per m²
Houtvezels €20,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, zonder plaatsing. Nieuwsgierig naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

natuurlijke isolatiematerialen plaatsen

Eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes aanvragen

Wilt u uw woning op een duurzame en milieuvriendelijke manier isoleren? Maak dan gebruik van natuurlijke isolatiematerialen. Een isolatiespecialist brengt bijvoorbeeld kurk, perliet of metisse aan in uw woning. Met de natuurlijke isolatiematerialen voorkomt u warmteverlies en zorgt u voor een lagere energierekening. Vul het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende prijsoffertes te ontvangen. Door meerdere aanbiedingen van isolatiebedrijven te vergelijken bespaart u tot wel 30% op de isolatiekosten. Zo kiest u eenvoudig het beste isolatiebedrijf voor uw woningisolatie. Met een vakman bent u verzekerd van hoogwaardige kwaliteit en wordt uw isolatie uitstekend geïsoleerd.