Zoldervloer voordelig isoleren?

Zoldervloer isoleren

Vindt u uw energierekening te hoog? Als u de zolderruimte niet gebruikt als slaap- of werkkamer, dan bespaart u met het isoleren van de zoldervloer flink op de kosten! Zoldervloerisolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte blijft hangen, waardoor u geen energie verliest aan een ruimte die u toch niet gebruikt.

Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden van zoldervloerisolatie en wat het isoleren van de zoldervloer ongeveer kost. Ook leest u meer over de verschillende isolatiematerialen die u hiervoor kunt gebruiken. Wilt u besparen op de energiekosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend tot wel 5 offertes!

Navigeer direct op deze pagina naar:

Betonnen zoldervloer | Houten zoldervloer | Soorten zoldervloerisolatie | Prijs isoleren van zoldervloer | Premies

Betonnen zoldervloer isoleren

Veel klanten vragen zich af hoe zij de zoldervloer kunnen isoleren, wanneer er sprake is van een betonvloer. Hierbij is het natuurlijk niet mogelijk om het isolatiemateriaal tussen balken aan te brengen. Gelukkig is het met behulp van beloopbaar isolatiemateriaal toch mogelijk om de betonnen zoldervloer te isoleren. Het is wel belangrijk dat u beloopbaar materiaal gebruikt, zoals stevige isolatieplaten. Zo hoeft u de betonvloer niet per se opnieuw af te werken met een vloerbekleding en bespaart u op de kosten! Materialen geschikt voor betonnen zoldervloerisolatie zijn glas- en rotswol en isolatieplaten van PIR, PUR of EPS.

Houten zoldervloer isoleren

Bij een houten zoldervloer is er vaak sprake van een balkenconstructie. Op deze manier is het isoleren relatief eenvoudig, omdat u het isolatiemateriaal uiteraard gemakkelijk tussen balken kunt bevestigen. Vraag uzelf eerst af of het belangrijk is dat de zoldervloer beloopbaar is. Als dit het geval is, kies dan voor een isolatiemateriaal dat drukvast is. Zo blijft de vloer op de zolderkamer beloopbaar als u hier moet zijn. Isolatiematerialen zoals glaswol zijn erg geschikt voor het isoleren van een houten zoldervloer. Deze snijdt u eenvoudig op maat en drukt u samen tussen de balken. Zo worden alle kleine kiertjes en gaatjes in het houten vloeroppervlak opgevuld.

Waarom zoldervloerisolatie?

Met dakisolatie valt een hoge besparing op de energiekosten te behalen. In sommige gevallen is zoldervloerisolatie echter de beste keuze. Wanneer u de zolderkamer niet gebruikt als leefruimte, dan is het zonde om uw dak te isoleren. Op die manier verliest u namelijk nog steeds warmte aan de zolder, die ongebruikt blijft. Door de zoldervloer te isoleren blijft de warmte in de verdiepingen beneden hangen. Zo is het op de zolderkamer zeker in de winter een stuk kouder, maar dat is geen probleem als u hier toch niet dagelijks aanwezig bent. Gebruikt u de zolderkamer wel als leefruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor dakisolatie.

zoldervloer isoleren

Soorten vloerisolatie op zolder

Bij het isoleren van een houten- of betonnen zoldervloer heeft u uiteraard de keuze uit verschillende soorten isolatie. Maar welke materialen zijn de beste keuze? En kunt u beter kiezen voor platen of juist voor minerale wol? En moet u ook een dampscherm gebruiken? De antwoorden op deze vragen vindt u hieronder.

Glaswol

Glaswol is al jarenlang een populair isolatiemateriaal. Het is gemakkelijk te verwerken en vanwege de structuur duwt u het gemakkelijk in kleine hoekjes, zodat alle kiertjes zijn gedicht. Bovendien is glaswol enorm geschikt voor ongelijkmatige oppervlakken en is de prijs per m² relatief laag. Wilt u dat de zoldervloer beloopbaar blijft? Aan is het wel noodzakelijk om de zoldervloer verder af te werken. De isolatiespecialisten plaatsen het glaswol tegen de houten of betonnen vloer en werken dit vervolgens af met platen van OSB.

Isolatieplaten

Veel mensen kiezen platen, omdat deze vaak al beloopbaar zijn. Als u de zolder toch niet intensief gebruikt maar de zoldervloer wel wilt benutten, dan zijn isolatieplaten een voordelige keuze. U hoeft het materiaal niet verder af te werken en kan uw spullen rechtstreeks op de platen neerzetten. Een belangrijk voordeel is dat platen een stuk dunner zijn dan traditionele materialen, zoals minerale wol. Hierdoor verhoog je de zoldervloer slechts minimaal.

Zolder isoleren met isolatieplaten

PUR schuim

PUR isolatieschuim is vooral geschikt voor zoldervloeren met een houten constructie. Hierbij spuiten de isolatiespecialisten het schuim tussen de balken. Het voordeel van spuitisolatie, is dat het alle kiertjes opvult. Daarnaast is het erg gemakkelijk aan te brengen en is de isolatiespecialist al snel klaar met de werkzaamheden. Belangrijk om te weten is dat er gevaarlijke gassen ontstaan tijdens het spuiten. Deze zijn na het uithardingproces niet langer schadelijk voor uw gezondheid, maar dit maakt het niet mogelijk om zelf PUR-spuitisolatie aan te brengen.

Rotswol

Rotswol heeft vergelijkbare eigenschappen met glaswol. Het is zacht van structuur en daardoor eenvoudig te verwerken bij zowel een betonnen- als een houten zoldervloer. Het voordeel van rotswol is dat het dampopen is. Wat houdt dit in: rotswol heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Zo kan vocht vrij circuleren zonder dat dit effect heeft op de isolatiewaarde van het materiaal. Daarnaast isoleert het ook geluid en is het brandwerend maar is glaswol wel net iets milieuvriendelijker dan rotswol. De prijs per m² is ook vergelijkbaar.

Prijs isoleren van zoldervloer

Werkzaamheden Vloeroppervlakte Prijs * Prijs per m² *
Appartement 45 m² €900,- €20,-
Tussenwoning 50 m² €1.000,- €20,-
2 onder 1 kap 55 m² €1.100,- €20,-
Vrijstaande woning 70 m² €1.400,- €20,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten

De prijs per m² van uw zoldervloerisolatie is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt het oppervlak van de zoldervloer een rol: hoe groter de vloer, des te hoger de kosten. Daarnaast zijn de materiaalkosten afhankelijk van de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal, des te beter de isolatiewaarde. Maar dat betekent natuurlijk ook dat u meer geld betaalt voor de zoldervloerisolatie. Tot slot speelt ook het tarief van de isolatiespecialist een belangrijke rol. Wist u dat de kosten per isolatiebedrijf tot wel 40% kunnen verschillen? Met het vergelijken van offertes bent u daarom altijd verzekerd van het beste aanbod!

Wel of geen dampscherm aanbrengen?

Of u nu uw dak of zoldervloer isoleert: een dampscherm is een goed idee. Een dampscherm wordt zodanig toegepast dat er geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen. Wanneer het isolatiemateriaal in aanraking komt met vocht, dan verlaagt dat de isolatiewaarde. Met andere woorden: om de isolatiewaarde te behouden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het materiaal niet nat wordt. Dit doet u met behulp van een dampscherm! Bij sommige materialen is al een dampscherm aangebracht, zoals bij een aantal platen. In dat geval hoeft u niet een apart dampscherm aan te brengen. Het is wel belangrijk dat u dan de naden van het materiaal goed afsluit zodat hier geen vocht doorheen komt.

Zoldervloer laten isoleren tegen een scherpe prijs?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kostprijs.

Hoe gaat de vakman te werk

De werkwijze van de isolatiespecialist hangt uiteraard samen met het soort zoldervloer dat u laat isoleren. Bij een betonnen zoldervloer brengt hij het isolatiemateriaal rechtstreeks aan op het vloeroppervlak. Wanneer het gaat om beloopbare platen, hoeft u de vloer dus niet verder af te werken. Bij een houten vloeroppervlak zorgt de isolatiespecialist ervoor dat de materialen worden aangebracht tussen de balken. Wanneer u de vloer niet toegankelijk hoeft te zijn, betekent dit dat u het materiaal niet verder hoeft af te werken. Twijfelt u nog tussen dak- of zoldervloerisolatie? Geef dit dan aan. De vakman geeft u dan een persoonlijk en professioneel advies.

Zijn er premies mogelijk?

Om zuinig wonen te stimuleren zijn er verschillende premies beschikbaar voor particulieren. Zo kunt u onder andere bij de netbeheerder terecht voor een premie voor zoldervloerisolatie. Deze premie bedraagt €6,- per geïsoleerde vierkante meter wanneer u de isolatiewerken uitbesteedt aan een isolatiespecialist. Gaat u zelf aan de slag, dan krijgt u een premie van €3,- per geïsoleerde vierkante meter. Uiteraard zitten er een aantal voorwaarden aan verbonden: zo moet uw woning in ieder geval voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en heeft de eindfactuur een datum in het jaar waarin u de premie aanvraagt. Op vlaanderen.be leest u meer over de voorwaarden van deze premie.

Zelf doen of uitbesteden?

Als u overweegt de zoldervloer te isoleren, dan kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen. Het is echter altijd verstandig om een isolatiespecialist in te schakelen. Alleen dan bent u verzekerd van een optimale isolatie! Gaat u zelf aan de slag, dan bestaat de kans dat er door een verkeerde isolatie toch nog een probleem ontstaat. Daarnaast bespaart de isolatie expert u een hoop waardevolle tijd en energie en kan hij u persoonlijk adviseren over de verschillende isolatiematerialen, technieken en mogelijkheden. Al met al heeft het inhuren van een vakman een aantal belangrijke voordelen.

Voordelen inschakelen vakman

Het inschakelen van een isolatie expert heeft vele voordelen ten opzichte van zelf isoleren. Het belangrijkste is dat u verzekerd bent van een optimale isolatie. U weet zeker dat het materiaal correct geplaatst is en behaalt zo een zo’n hoog mogelijke besparing op de energiekosten! Daarnaast zijn de isolatiewerken nu eenmaal een stuk sneller afgerond en bespaart u uzelf een hoop energie en frustraties. Twijfelt u nog steeds? Het inhuren van een isolatie expert heeft de volgende belangrijke voordelen:

  • De isolatiewerken worden professioneel uitgevoerd.
  • U bent verzekerd van een maximale besparing op de stookkosten.
zoldervloer isoleren prijs

Besparen op zoldervloerisolatie

Bent u ook geïnteresseerd in zoldervloerisolatie? Bespaar op het isoleren van uw zolder door de prijzen van meerdere bedrijven te vergelijken. Dit doet u erg gemakkelijk met behulp van onze service. Vraag via het offerteformulier meerdere offertes aan: gratis en helemaal vrijblijvend. Zo krijgt u een duidelijk inzicht in de kosten van verschillende bedrijven en is het al snel duidelijk welk bedrijf u het beste aanbod doet! Zo bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs. Benieuwd naar de kosten voor het na-isoleren van de zoldervloer? Of vraagt u zich af wat het verschil in prijs per m² van isolatiematerialen is? Vul dan snel het offerteformulier in!