Spouwmuur laten isoleren?

Spouwmuurisolatie

Bent u op zoek naar een manier om de isolatie bij uw woning te verbeteren, maar hebt u hiervoor een beperkt budget beschikbaar? Kijk dan eens de mogelijkheden van spouwmuurisolatie. Het isoleren van de spouwmuur kan vaak binnen een dag worden uitgevoerd door een isolatiespecialist, en kost vaak niet meer dan €2000,-. Daarnaast is het mogelijk om op de lange termijn de investering in de spouwisolatie terug te verdienen door een besparing op de stookkosten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie? Of hebt u vragen over de subsidiemogelijkheden? Op deze pagina geven wij u meer informatie. Voor direct contact met een isolatiespecialist verwijzen wij u graag naar ons offerteformulier.

Navigeer direct op deze pagina naar:

Soorten spouwmuurisolatie | Werkwijze spouwmuurisolatie | Prijzen spouwmuurisolatie | Premie 2018 en 2019

Spouwmuurisolatie

Waarom spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope manier om de isolatiewaarde van uw woning te verbeteren. Daarnaast zorgt het voor een flinke besparing op uw energierekening, waarmee u de investering in spouwisolatie binnen 3,5 jaar al terugverdiend kunt hebben! Wat een ander groot voordeel is, is dat het leefklimaat in huis verbetert. De luchtvochtigheid daalt en het blijft binnen het hele jaar door een aangename temperatuur. Twijfelt u nog steeds? Dit zijn de belangrijkste voordelen van spouwisolatie:

 • Spouwisolatie is relatief goedkoop, heeft geen vergunning nodig en is snel geplaatst.
 • Spouwmuurisolatie heeft een snelle terugverdientijd.
 • U verhoogt uw wooncomfort enorm, doordat het binnen altijd een aangename temperatuur blijft.
 • U stookt minder en draagt daarmee bij aan een beter milieu.
Spouwmuur isoleren

Heeft u een spouwmuur?

Het isoleren van de spouwmuur is uiteraard alleen mogelijk als er een spouw aanwezig is. Over het algemeen gaan aannemers ervan uit dat woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, beschikken over een spouwmuur. Huizen gebouwd voor 1920 hebben geen spouw, en huizen die na 1975 gebouwd zijn beschikken vaak al over spouwmuurisolatie.

Ook dan kan na-isolatie van uw spouwmuur waardevol zijn, omdat isolatiematerialen van tegenwoordig van hogere kwaliteit zijn. De aanwezigheid van een spouwmuur kunt u zelf controleren door bij een deuropening de afstand tussen de binnen- en buitenmuur te meten. Meet de afstand tot de buitenmuur meer dan 24centimeter? Dan is een muurisolatie in de meeste gevallen mogelijk.

Hoe werkt na-isoleren van de spouw?

In sommige gevallen heeft uw muur al een geïsoleerde spouwmuur. Ook dan kan spouwmuurisolatie een aantrekkelijke investering zijn. Misschien omdat uw oude spouwisolatie na verloop van tijd is gaan verzakken. Of omdat het isolatiemateriaal in aanmerking is gekomen met vocht, waardoor de isolatiewaarde niet langer optimaal is. Daar komt nog bij dat de isolatiematerialen van tegenwoordig veel beter isoleren dan de materialen van 50, 40 en zelfs 30 jaar geleden. Bij na-isolatie is het cruciaal dat het oude materiaal verwijderd wordt. Dit brengt extra kosten met zich mee, omdat de isolatiespecialisten hiervoor de spouw open moeten maken. Schakel daarom altijd een vakman in voor na-isolatie van de spouw, zodat u verzekerd bent van het beste resultaat.

Soorten spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende materialen die bij u na-isolatie van de buitenmuur kunt gebruiken. Welk isolatiemateriaal de beste keuze is, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en budget. PUR is bijvoorbeeld erg populair, maar relatief kostbaar. Glaswol is een stuk goedkoper en biedt bovendien een goede geluidsisolatie. Laat u daarom goed informeren door één van de vakmannen in uw regio.

 • Isoaltieparels
 • PUR
 • Glaswol

Isolatieparels

EPS-isolatieparels wordt in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. EPS is een populair isolatiemateriaal omdat dit erg goedkoop is. EPS-parels zijn bovendien goed bestand tegen vocht, waardoor ze erg geschikt zijn voor vochtige ruimtes zoals de spouwmuur. Als EPS-parels in aanraking komen met grondvocht, dan heeft dit namelijk geen gevolgen voor de isolerende waarde van de parels. Bovendien vullen de parels alle openingen, waardoor dit na verloop van tijd niet gaat verzakken.

spouwmuur eps parels

PUR

PUR is relatief duur, vergeleken met andere isolatiematerialen. Daarentegen heeft het wel een uitstekende isolatiewaarde, waardoor u hiermee de optimale besparing behaalt. Om pur in de buitenmuur aan te brengen is er wel een grotere opening nodig dan bij bijvoorbeeld glaswol of isolatieparels. Doordat PUR vloeibaar wordt ingespoten, vult het gemakkelijk alle kieren op en vult de spouwmuur zich evenredig. Dit maakt de kans op koudebruggen erg klein. Een gemiddelde woning bespaart met behulp van PUR al snel 5m³ per vierkante meter per jaar.

Glaswol

Glaswol wordt in de vorm van vlokken ingespoten in de spouwmuur. Kiest u voor isoleren met minerale wol, dan profiteert u bovendien van een uitstekende geluidsisolatie. U zult merken dat u minder geluidsoverlast heeft van geluiden van buitenaf. Glaswol is dus een uitstekende keuze voor iedereen die aan een drukke weg woont. Omdat het wordt geproduceerd van gerecycled materiaal is dit één van de milieuvriendelijkste opties. Laat de wol wel aanbrengen door een isolatiespecialist, zodat u problemen voorkomt.

Overweegt u spouwmuurisolatie?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kostprijs.

Hoe gaat het aanbrengen in zijn werk?

Isolatie bij een spouwmuur is relatief eenvoudig. Hierbij boort de isolatiespecialist kleine gaatjes in de voegen van het metselwerk. Dit doet hij in de voegen, omdat deze gemakkelijk te dichten zijn zonder dat dit opvalt. Met een spuitmachine spuit hij het door u gewenste isolatiemateriaal vervolgens in de spouwmuur. Hierbij zorgt hij ervoor dat de spouw evenredig gevuld wordt met isolatie, zodat er geen koudebruggen ontstaan. Een koudebrug is een onderbreking in de isolatie en dit veroorzaakt vochtproblemen. Daarom is het extra belangrijk dat spouwisolatie wordt uitgevoerd door iemand met ervaring. Spouwmuurisolatie is in principe in één dag afgerond, zo heeft u geen last van de werkzaamheden.

Prijzen

Wilt u de spouw van uw woning laten isoleren? De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €15,- tot €30,- per m². Voor een appartement betekent dit een gemiddelde totaalprijs van €375,- tot €750,-. Bij een tussenwoning is de spouw natuurlijk iets groter, hierdoor liggen de prijzen ook iets hoger. In totaal kunt u rekening houden met ongeveer €975,- tot €1.950,-. Voor een twee onder één kap woning ligt de totaalprijs rond de €1.500,- tot €3.000,- en bij een vrijstaande woning liggen de prijzen nog iets hoger: gemiddeld tussen de €2.250,- tot €4.500,-.

Wil je precies weten wat het isoleren van de spouw kost, vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Spouwmuurisolatie prijzen per woningtype

Type woning Prijs per m²* Gemiddelde totaalprijs
Appartement €15,- tot €30,- €375,- tot €750,-
Tussenwoning €15,- tot €30,- €975,- tot €1.950,-
2 onder 1 kap €15,- tot €30,- €1.500,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning €15,- tot €30,- €2.250,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De prijzen verbonden aan het isoleren van de spouwmuur, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard speelt het oppervlak van uw spouwmuur een grote rol. Hoe groter de buitenmuur, des te hoger de kosten voor spouwmuurisolatie. Daarnaast speelt ook het gekozen isolatiemateriaal een belangrijke rol. Zo is PUR-spuitisolatie relatief duur en bent u met minerale wol een stuk goedkoper uit. Toch is het ook belangrijk om daarbij de isolatiewaarde en de terugverdientijd in het achterhoofd te houden. Tot slot bepaalt iedere vakman zijn eigen uurtarief. Hierdoor verschillende prijzen per isolatiebedrijf. Door de prijzen van meerdere bedrijven te vergelijken, bent u dus verzekerd van het beste aanbod. Hier leest u meer over de gemiddelde prijzen voor spouwmuurisolatie.

Besparing en terugverdientijd

Bij de keuze voor het isolatiemateriaal, lijkt PUR al snel de duurste optie. Maar is dit ook zo? PUR is in aanschaf inderdaad duurder dan andere materialen. Maar het heeft ook de beste isolatiewaarde en levert dus de hoogste besparing op. Dit houdt in dat u, als u de investering in spouwmuurisolatie inmiddels heeft terugverdient, het meeste geld overhoudt. Hierdoor is PUR misschien helemaal niet zoveel duurder dan EPS-parels. Een gemiddelde rijtjeswoning bespaart tot ongeveer 5 m³ per vierkante meter geïsoleerde spouw, per jaar. Hiermee verdient u de investering uiteindelijk in 3 tot 5 jaar alweer terug!

Video: werking spouwmuurisolatie

Premie 2019

Op dit moment zijn er in België diverse premies beschikbaar voor muurisolatie. Een eerste premie die u kunt aanvragen, is de premie via de netbeheerder. Voorwaarde hiervoor is dat het huis voor 2006 al was aangesloten op het elektriciteitsnet. In 2019 bedraagt deze premie tot €5,- per m² geïsoleerde spouwmuur. Daarnaast komt u vanaf 1 januari 2019 bij muurisolatie in aanmerking voor de nieuwe Vlaamse verbeteringspremie. Voorwaarde hiervoor is dat uw woning minimaal 30 jaar oud moet zijn. De hoogte van deze premie is afhankelijk van uw inkomen.

Of u recht hebt op deze of andere lokale premies kunt u controleren via premiezoeker.be.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een waardevolle investering in uw woning. Wilt u graag besparen op uw stookkosten zonder daarbij een fortuin uit te geven? Kijk dan naar de mogelijkheden van het isoleren van uw spouw. Dit is relatief goedkoop en zorgt tegelijkertijd voor een hoge besparing. Spouwisolatie is bovendien al binnen een werkdag uitgevoerd zodat u geen overlast van de werkzaamheden ervaart. Doordat u het uiterlijk van de buitenmuur niet aanpast heeft u geen vergunning nodig, waardoor de kosten laag blijven! Twijfelt u nog steeds? Dit zijn de belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie:

 • Spouwisolatie is relatief goedkoop.
 • Het zorgt voor een hoge besparing op de stookkosten.
 • Het is snel en eenvoudig uitgevoerd door een vakman uit ons netwerk.
 • U profiteert direct van de voordelen!
spouwisolatie

Vrijblijvende offertes aanvragen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een spouwisolatie? Of wilt u weten welke subsidies u precies kunt aanvragen voor een muurisolatie bij u in de gemeente? Via het offerteformulier vraagt u gemakkelijk en snel offertes aan van isolatiespecialisten uit uw eigen regio. De offertes ontvangt u zo snel mogelijk in uw inbox, zodat u direct kunt starten met vergelijken. Kies de vakman met de scherpste prijzen, zodat u altijd verzekerd bent van het beste aanbod. Het aanvragen van offertes is gratis en helemaal vrijblijvend: dit betekent dat u nergens aan vast zit!