Gevelisolatie aanbrengen?

Gevelisolatie

Eén van de meest gebruikelijke manieren om de isolatie van een woning te verbeteren is door de gevel te isoleren. Gevelisolatie biedt namelijk een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor u niet alleen bespaart op de stookkosten, maar ook de waarde van uw pand stijgt.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van de gevel en wat het verschil is tussen gevel- en muurisolatie? Hebt u vragen over de materialen die het meest geschikt zijn voor de isolatie van de buitenmuur? Of wilt u graag offertes ontvangen voor muurisolatie? Lees dan verder of vul het offerteformulier in. Vakmannen uit uw regio sturen u dan vrijblijvend scherp geprijsde offertes toe.

Navigeer direct op deze pagina naar:

Prijzen gevelisolatie | Isolatiepremie | Soorten gevelisolatie

Voordelen van gevelisolatie

Gevelisolatie is een aardige investering, maar deze verdient u na verloop van tijd vanzelf weer terug. Dit is niet het enige voordeel van muurisolatie. Door de grote verbetering van uw woningisolatie verhoogt uw wooncomfort enorm en verlaagt u de energierekening. Kiest u voor buitengevelisolatie, dan profiteert u bovendien van een stralend nieuwe uitstraling van uw buitengevel. Buitengevelisolatie heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat dit uw eigen gevel beschermd tegen weersinvloeden van buitenaf, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van gevelisolatie:
  • Betere woningisolatie
  • Lagere energierekening
  • Nieuwe uitstraling van uw buitengevel
  • Waardevermeerdering van uw woning

Prijzen

De kosten voor het aanbrengen van een muurisolatie zijn variabel, en met name afhankelijk van de variant waar u voor kiest. Zo is het mogelijk om een spouwmuurisolatie uit te voeren voor ongeveer €15,- per m². Het toepassen van een gevelisolatie van de buitengevel kent echter kosten die oplopen tot zo’n €140,- voor hetzelfde oppervlak. De prijzen worden bovendien beïnvloed door het gekozen isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de gevel. De genoemde prijzen zijn een indicatie, waarbij de materiaalkosten en btw zijn ingesloten. Bent u benieuwd naar de prijs voor een gevelisolatie naar uw wensen? Vul dan het offerteformulier in.

Kosten gevelisolatie per m²

Soort gevelisolatie Prijs per m² * Terugverdientijd
Buitenmuur €110,- tot €140,- 13 tot 15 jaar
Binnenmuur €95,- tot €110,- 13 tot 15 jaar
Spouwmuur €15,- tot €30,- 3 tot 4 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Besparing en terugverdientijd

De besparing die u dankzij gevelisolatie behaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt uiteraard het soort gevelisolatie een rol, evenals het isolatiemateriaal en de dikte hiervan. Gemiddeld bespaart u met behulp van muurisolatie 25% op uw jaarlijkse energierekening. Een gemiddelde woning heeft spouwmuurisolatie hiermee in 3 tot 4 jaar alweer terugverdiend! De terugverdientijd van gevelisolatie is langer. Het isoleren van de buitengevel verdient zichzelf in 13 tot 15 jaar terug en ook het isoleren van de binnenmuur is gemiddeld in 13 tot 15 jaar weer terugverdiend. Het is belangrijk om de besparing mee te nemen in de berekening van de kosten, omdat muurisolatie hierdoor misschien wel een stuk aantrekkelijker is dan het in eerste instantie lijkt.

Isolatiepremie

Een gevelisolatie is een flinke investering, zeker als u kiest voor binnen- of buitengevelisolatie. Gelukkig kunt u hiervoor één of zelfs meerdere premies aanvragen. Met een premie houdt u de kosten laag en verkort u de terugverdientijd. Een premie die u kunt aanvragen is de Vlaamse verbeteringspremie. Deze premie bedraagt €1.500,- bij het aanbrengen van gevelisolatie en nieuwe gevelbekleding of -bepleistering. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de factuur minimaal het dubbele van de premie is. U moet in dit geval dus €3.000,- investeren. Meer over deze premie leest u op vlaanderen.be. Naast deze landelijke premie, bieden sommige gemeentes ook een premie aan. Een isolatiespecialist kan u precies vertellen welke premies in uw gemeente worden aangeboden, maar dit kunt u zelf ook gemakkelijk controleren op premiezoeker.be.

De soorten gevelisolatie

Er zijn drie methoden die worden toegepast om de gevel te isoleren. Hieronder hebben we deze voor u op een rijtje gezet.

Navigeer direct naar: Gevelisolatie langs buiten | Binnenmuurisolatie | Spouwmuurisolatie

buitengevelisolatie

Gevelisolatie langs buiten

Gevelisolatie langs buiten heeft veel voordelen: het levert een grote besparing op de stookkosten op, het verbetert de geluidsisolatie en het zorgt ervoor dat de gevel er weer stralend uitziet. Bij het isoleren van de buitengevel, plaatsen de vakmannen de isolatie tegen de gevel aan. Dit werken zij daarna af door middel van een nieuwe gevel, een voorzetmuur als het ware. U kunt er ook voor kiezen om gevelbekleding aan te brengen, denk bijvoorbeeld aan crepi, steenstrips of zelfs houten of kunststof bekleding.

gevelbekleding bij gevelisolatie

Soorten afwerking bij buitengevelisolatie

Als u voor buitengevelisolatie kiest, dan is dit het uitgelezen moment om u eens te verdiepen in gevelbekleding. Met gevelbekleding werkt u de isolatie af en geeft u de woning een compleet andere uitstraling. U heeft onder andere de keuze uit crepi of gevelbepleistering, maar ook gevelbekleding van PVC of hout is enorm populair. Wilt u de uitstraling van het huis niet teveel veranderen? Kies dan voor steenstrips. Hieronder worden de verschillende soorten bekleding kort toegelicht.

Crepi of gevelbepleistering

Steeds meer mensen kiezen bij buitengevelisolatie voor een afwerking van crepi of gevelbepleistering. Bij gevelbepleistering brengen de vakmannen een pleisterwerk op de gevel aan, waardoor er een rustig geheel ontstaat. Crepi is aan te brengen in verschillende kleuren, zo geeft u uw woning elke mogelijk gewenste uitstraling. Het grote voordeel van crepi is dat dit een erg goedkope methode van gevelbepleistering is. U laat deze gevelbepleistering al aanbrengen vanaf €110,- per m² en de werkzaamheden zijn in zeer korte tijd afgerond.

Steenstrips

Voor wie het uiterlijk van zijn of haar woning niet teveel wil veranderen, zijn steenstrips een goede keuze. Steenstrips zijn dunne strips, gemaakt van bakstenen. Door deze tegen het materiaal aan te brengen lijkt het alsof u er een compleet nieuwe gevel voor heeft laten zetten. Steenstrips zijn echter een stuk goedkoper aan te brengen en de werkzaamheden zijn ook een stuk sneller afgerond. Steenstrips kosten ongeveer €150,- per m², dit is inclusief gevelisolatie en plaatsen.

Houten gevelbekleding

Echte houten gevelbekleding geeft een warm en authentiek uiterlijk. Daarom is dit een geschikte keuze voor ieder type woning! Het voordeel van echt hout is dat het erg bewerkelijk is. Hierdoor kunt u het in de toekomst eenvoudig van kleur vervangen en is een plaatselijke reparatie snel uitgevoerd. De prijzen voor houten bekleding starten rond de €100,- per m². Dit verbetert bovendien de werking van de isolatie, waardoor u een nog hogere besparing op de stookkosten behaalt.

Kunststof isolatieplaten

Overweegt u een nieuwe gevelafwerking maar schrikt het benodigde onderhoud van echt hout u af? Kijk dan naar de mogelijkheid van PVC-platen. De kunststof platen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. U kunt zelfs de warme sfeer van echt hout nabootsen, met daarbij de voordelen van PVC. PVC heeft namelijk, op een jaarlijkse schoonmaakbeurt na, geen onderhoud nodig! De kwaliteit is enorm goed, het biedt een hoge isolatiewaarde en het is voordelig in aanschaf.

buitengevel

Nieuwe buitenmuur plaatsen

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een compleet nieuwe buitengevel. Hiermee behoudt u het uiterlijk van het metselwerk. Het plaatsen van een nieuwe buitengevel is een arbeidsintensieve klus en neemt dan ook veel tijd in beslag. Het is daarom ook redelijk kostbaar, zo betaalt u gemiddeld €150,- per m². De meeste mensen kiezen daarom voor het plaatsen van steenstrips, omdat dit qua uitstraling hetzelfde resultaat oplevert. Toch heeft het plaatsen van een nieuwe voorgevel een aantal voordelen. Hiermee is de isolatiewaarde namelijk nog hoger en blijft uw originele gevel beter beschermd.

Verbeter de uitstraling en isolatie van uw gevel!

Kies voor gevelisolatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.


binnenmuur isolatie

Binnenmuur isolatie

Naast buitengevelisolatie, is ook binnengevelisolatie een mogelijkheid. Hierbij laat u de binnenzijde van de gevel isoleren. Dit gebeurt grotendeels op dezelfde manier: de isolatiespecialisten plaatsen het materiaal tegen de binnenzijde van de gevelmuur en werken dit daarna af met een voorzetwand. Waar u hierbij rekening moet houden, is dat deze voorzetwand de ruimte verkleint. Binnenmuurisolatie is daardoor alleen een optie als dit geen problemen oplevert. Qua isolatie heeft u meerdere keuzes. Vooral glaswol, rotswol en isolatieplaten zijn populair.

gevelisolatie glaswol

Glaswol

Bij het isoleren van de gevel wordt ook regelmatig glaswol gebruikt. Glaswol wordt voornamelijk gebruikt bij binnengevelisolatie, omdat het z’n isolatiewaarde verliest wanneer het in aanraking komt met vocht. Glaswol is goedkoop in aanschaf en relatief gemakkelijk te plaatsen. Het laat zich namelijk erg eenvoudig op maat snijden en door de structuur vult het iedere kier op met isolatie. Isoleren met glaswol heeft één belangrijk nadeel. Dat is dat er tijdens het verwerken van glaswol kleine glasvezels vrijkomen, die uw huid, ogen en luchtwegen gaan irriteren.

Rotswol

Rotswol is een vergelijkbaar materiaal als glaswol, met één belangrijk verschil: rotswol is namelijk wel goed bestand tegen vocht. Vocht kan vrij circuleren, waardoor de isolatiewaarde niet verslechtert. Rotswol wordt geproduceerd van vulkanisch gesteente. Twee populaire fabrikanten zijn Rockwool en Isover. Rotswol is verkrijgbaar in verschillende toepassingen. Zo kunt u rotswol dekens gebruiken en zijn ze verkrijgbaar als isolatieplaten. Rotswol wordt daarom zowel gebruikt bij het isoleren van zowel de buiten- als binnenmuur.

PUR- of PIR-platen

PUR en PIR zijn al jarenlang populair vanwege de hoge isolatiewaarde. Het isoleren met de platen is relatief eenvoudig, omdat de isolatiespecialist de isolatie gemakkelijk op maat snijdt. PUR staat voor polyurethaan en is al jaren populair als isolatieplaat. PIR is polyisocyanuraat en kan gezien worden als het jongere, betere broertje van PUR. Met PUR of PIR kunt u de optimale besparing halen. Een nadeel is dat beide materialen niet de meest milieubewuste keuzes zijn. U kunt het niet recyclen en het is slecht afbreekbaar.

Spouwmuurisolatie

Heeft u een beperkt budget? Kies dan voor spouwisolatie. Dit kan vanzelfsprekend enkel worden toegepast wanneer uw woning over een spouw beschikt. Door de afstand tussen de binnen- en buitenmuur te meten, controleert u of uw pand hierover beschikt. Beslaat de afstand meer dan 24 centimeter, dan is er inderdaad een spouw aanwezig in de gevel. Door deze te isoleren bespaart u op korte termijn al op uw stookkosten. Meer informatie over de spouwmuur vindt u ook op wikipedia.

Vrijblijvende offertes aanvragen

Wilt u besparen op het isoleren van uw gevel? Dit doet u gemakkelijk met het vergelijken van offertes! Geef uw wensen en voorkeuren aan op het offerteformulier en u ontvangt zo snel mogelijk meerdere offertes op maat. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de isolatiespecialist met het beste aanbod. Zo bent u altijd verzekerd van de beste hulp voor de laagste prijzen. Wilt u binnenkort uw buitengevel isoleren en wilt u meer weten over de prijzen? Of bent u benieuwd naar het verschil in prijs tussen het isoleren van de binnen- of buitenmuren? Vraag dan snel offertes aan: dit is gratis en helemaal vrijblijvend, zodat u nergens aan vastzit!