Spouwmuur isoleren?

Spouwmuurisolatie prijs

Wilt u spouwmuurisolatie aan laten brengen en bent u benieuwd naar de kosten van deze klus? Op deze pagina leest u alles over prijsopbouw van spouwisolatie. Ook leest u hoeveel u jaarlijks op uw energierekening bespaart en vindt u handige bespaartips. Voor het isoleren van de spouwmuur schakelt u best een vakman in. Die weet precies welk isolatiemateriaal voor uw woning het best is en hij zorgt ervoor dat de isolatie vakkundig wordt aangebracht. Hoe vindt u gemakkelijk een goede isolatiespecialist uit de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken weet u zeker dat u de vakman inschakelt die het best bij uw wensen past. U krijgt de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

Wat kost spouwmuurisolatie?

De prijs per m² van spouwmuurisolatie is voornamelijk afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en het te isoleren oppervlak. Hebt u een appartement? Dan liggen de prijzen van spouwmuurisolatie tussen de €375,- en €750,-.

Hoe groter uw woning, hoe hoger de kostprijs. De prijzen van spouwmuurisolatie van een rijtjeshuis liggen gemiddeld tussen de €900,- en 2.700,-. Heeft u een vrijstaande woning? Houd dan voor de kosten van spouwmuurisolatie rekening met gemiddeld €2.250,- tot €4.500,-.

In de volgende prijstabel vindt u meer handige prijsvoorbeelden. Wilt u liever exacte prijzen weten? Vergelijk gratis én vrijblijvend offertes. U weet zo zeker dat u niet te veel betaalt!

Spouwmuurisolatie kosten

Type woning en gemiddeld geveloppervlak Spouwmuurisolatie met glaswol* Spouwmuurisolatie met EPS-parels (HR++)* Spouwmuurisolatie met PUR-schuim*
Appartement 25 m² €375,- tot €500,- €500,- tot €625,- €625 – tot €750,-
Tussenwoning rijtjeswoning 60 m² €900,- tot €1.200,- €1.200,- tot €1.500,- €1.500,- tot €1.800,-
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m² €1.350,- tot €1.800,- €1.800,- tot €2.250,- €2.250,- tot €2.700,-
2-onder-1 kap woning 100 m² €1.500,- tot €2.000,- €2.000,- tot €2.500,- €2.500,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning 150 m² €2.250,- tot €3.000,- €3.000,- tot €3.750,- €3.750,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw en plaatsing door isolatiespecialist. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

spouwmuurisolatie prijs

Kosten spouwmuurisolatie rijtjeshuis

Heeft een rijtjeswoning die u graag wilt isoleren? Een gemiddeld rijtjeshuis heeft een te isoleren spouwmuuroppervlak van ongeveer zestig tot negentig vierkante meter.

Wanneer u kiest voor het isolatiemateriaal glaswol, heeft de spouwmuurisolatie een gemiddelde prijs tussen de €900,- en €1.800,-. Spouwmuurisolatie met parels heeft een prijs van gemiddeld €1.200,- tot €2.500,- en met purschuim moet u rekening houden met gemiddeld €1.500,- tot €2.700,-.

Hoeveel bespaart u met spouwisolatie? Voor een tussenwoning ligt de jaarlijkse besparing rond de €210,-. Heeft u een hoekwoning? Dan bespaart u maar liefst rond de €550,- per jaar aan stookkosten.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

€900,- tot €1.800,-

Voor een rijtjeswoning met geveloppervlak van 60 m².
Gebaseerd op gemiddelde tarieven.

Budget optie
€900,- tot €1.200,-

Glaswol
Goede geluidsisolatie

Populaire optie
€1.500,- tot €1.800,-

PUR-isolatieschuim
Uitstekende isolatiewaarde

Kosten spouwmuurisolatie hoekwoning

Woont u in een hoekwoning? Dan is de spouwmuur gemiddeld negentig vierkante meter groot. De kosten van spouwmuurisolatie in een hoekwoning zijn voornamelijk afhankelijk van het isolatiemateriaal.

De goedkoopste optie is glaswol. U moet dan rekening houden met gemiddeld €1.350,- tot €1.800,-. Wilt u liever PUR dat na het spuiten uitzet en alle hoeken en gat vult? De prijs van spouwmuurisolatie met PUR ligt op gemiddeld €2.250,- tot €2.700,-.

Hoeveel bespaart u door de spouwmuur te isoleren? Bij een hoekwoning bespaart u jaarlijks tot wel €550,- op uw stookkosten! U heeft de investering er dus binnen enkele jaren uit.

Kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woning

Wilt u de spouwmuren van uw vrijstaande woning isoleren? Uitgaande van een gemiddelde eenwoonst moet u dan 150 vierkante meter spouwmuur opvullen met isolatiemateriaal.

De goedkoopste optie is met zeer goed isolerende glaswol. Dat kost gemiddeld tussen de €2.250,- en €3.000,-. Wilt u liever 100% recycleerbare EPS-parels? Dan moet u rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €3.000,- en €3.750,-.

U bespaart met de isolatie tot wel 850,- per jaar! De terugverdientijd is dus ook slechts enkele jaren.

Bespaar op de prijs van spouwmuurisolatie!

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste deal.

Wat beïnvloedt de prijs voor spouwisolatie?

De prijs van spouwmuurisolatie wordt door verschillende factoren en keuzes bepaald. Het materiaal dat u kiest heeft de grootste invloed op de totaalprijs.

De volgende factoren zijn van invloed op de prijs van spouwmuurisolatie:

 • Het isolatiemateriaal: glaswol is het goedkoopst, maar EPS-parels zijn 100% recycleerbaar en purschuim levert de beste isolatieprestatie.
 • De dikte van de spouw: hoe dikker, hoe meer isolatiemateriaal erin moet.
 • Voorrijkosten: schakel een vakman uit de buurt in om deze kosten zo laag mogelijk te houden.
 • Arbeidskosten: iedere specialist hanteert andere tarieven. Vergelijk offertes en kies de expert met het beste arbeidstarief!

Spouwmuurisolatie kosten: per type isolatiemateriaal

Wat zijn de prijzen voor spouwmuurisolatie per vierkante meter? De totaalprijs is voornamelijk afhankelijk van het isolatiemateriaal.

 • Glaswol heeft met gemiddeld €8,- per m² de laagste kostprijs. Het voordeel van dit materiaal is dat het zowel thermisch als akoestisch isoleert.
 • Steenwol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente en heeft als grootste voordeel dat het brandwerend is. U laat uw spouw isoleren met steenwol voor ongeveer €9,- per m².
 • EPS-isolatiekorrels zijn piepschuimkorrels die van aardolie gemaakt worden. Ze zijn volledig recycleerbaar. De kostprijs ligt op gemiddeld €10,- per m².
 • Purschuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten en zet dan uit, zodat alle naden en kieren gedicht zijn. Dit materiaal heeft de beste isolatiewaarde. De kostprijs ligt op gemiddeld €25,- per m².
Type isolatiemateriaal Prijs per m²* Kenmerken
Glaswol €8,- Warmte-isolatie en geluidsisolatie
Steenwol €9,- Brandveilig
EPS-isolatiekorrels €10,- Duurzaam
PUR-isolatieschuim €25,- Uitstekende isolatiewaarde en vochtwerend


*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar zonder plaatsing. Vraag gratis offertes aan!

Besparing en terugverdientijd

Hoeveel bespaart u met het isoleren van de spouwmuur? Het fijne van extra isolatie is dat u niet eenmalig, maar jarenlang bespaart. Voor spouwmuurisolatie bespaart u jaarlijks rond de 20% tot 25% op uw energiekosten. Voor een hoekwoning ligt de besparing rond de €550,- per jaar! Bij een vrijstaande woning bespaart u jaarlijks maar liefst €850,-.

Wanneer heb ik de investering terugverdiend?

Dankzij de hoge energiebesparing is de terugverdientijd van het isoleren van de spouwmuren erg kort, namelijk tussen de 3 en 5 jaar! Voordat u het weet heeft u de investering dus al terugverdiend!

Spouwmuurisolatie verwijderen kosten

Is de spouw in uw gevelmuren wel geïsoleerd, maar werkt de isolatie niet goed meer? Na verloop van tijd kunnen de materialen uitzakken, waardoor koudebruggen ontstaan. Een koudebrug is een plek in de gevel waar geen isolatiemateriaal meer zit. Vroeger werd veel met losse materialen gewerkt, die nu niet meer goed isoleren. Best laat u het verouderde materiaal verwijderen om de spouw daarna met modern materiaal weer op te vullen.

Benieuwd naar de kosten per m² van spouwmuurisolatie verwijderen? Een specialist vraagt daar gemiddeld €20,- tot €30,- per m² voor.

Schakel een isolatiespecialist in!

Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken!

Heb ik recht op een premie?

Wanneer u uw spouwmuur laat isoleren, kunt u aanspraak maken op de Vlaamse renovatiepremie. Om in aanmerking te komen moet uw woning minimaal 30 jaar oud zijn en u moet voor minimaal aan €2.500,- aan facturen kunnen voorleggen. Op wonenvlaanderen.be leest u meer.

Daarnaast geeft de netbeheerder premie voor spouwmuurisolatie. Deze premie bedraagt €5,- per m² geïsoleerde oppervlakte. Op vlaanderen.be vindt u hier meer informatie over.

Dat is nog niet alles!

Naast landelijke premies zijn er soms ook lokale premies beschikbaar. Op premiezoeker.be checkt u gemakkelijk of uw gemeente en provincie isolatiepremies beschikbaar stellen.

Hoe hoog is de btw?

Is uw woning ouder dan 10 jaar? Wanneer u uw woning laat isoleren, profiteert u van het verlaagde btw-tarief. U betaalt in plaats van 21% slechts 6% btw over zowel de materialen als de arbeidskosten. Zowel als eigenaar als huurder van een woning profiteert u van deze regeling. Op de factuur van uw vakman moeten alle elementen vermeld worden die het verlaagde tarief rechtvaardigen.

Gaat u zelf isoleren?

Dan betaalt u over de aanschaf van de benodigde materialen het reguliere tarief van 21% btw. Wilt u meer weten over de btw-regeling bij het verbouwen van uw woning? Kijk op financien.belgium.be voor meer informatie.

spouwmuurisolatie subsidie

Prijs spouwisolatie 2024: bespaartips!

Wilt u de prijs van spouwmuurisolatie zo laag mogelijk houden? Doe dan uw voordeel met de volgende handige bespaartips.

 • Help zelf mee door na het isoleren op te ruimen of door stenen aan te geven. Zo verkort u de arbeidstijd.
 • Kies een vakman uit de buurt om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden.
 • Vergelijk gratis offertes! Kies niet zomaar de eerste de beste vakman, maar maak een bewuste keuze door een aantal specialisten te vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!
besparen kosten spouwisolatie

Spouw laten isoleren? Gratis offertes vergelijken!

Laat uw spouwmuur isoleren om te profiteren van een beter geïsoleerde woning. U bespaart jaarlijks tussen de 20 en 25 op uw energierekening! Een professionele vakman adviseert u graag over de beste materiaalkeuze voor uw woning. Ook zorgt hij ervoor dat de isolatie vakkundig en snel geplaatst wordt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U loopt geen enkel risico met het vergelijken van de prijsoffertes. Deze zijn namelijk geheel gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast. Kies de vakman die het snelst tijd voor u heeft, of de specialist met de laagste kostprijs per uur. Zo weet u zeker dat u de beste deal heeft!