Vloer laten isoleren?

Vloerisolatie

Er zijn diverse vormen van isolatie geschikt voor het verbeteren van de isolatiewaarde van uw pand. Eén daarvan is het isoleren van de vloer. Bodem- of vloerisolatie zorgt voor een optimale warmteverspreiding binnenshuis, en voorkomt daarbij de vochtoptrekking vanuit de vloer langs de muren. Daarnaast is het mogelijk om de zoldervloer te isoleren als alternatief voor een dakisolatie. Dit is goedkoper, maar levert indien u de zolder niet hoeft te gebruiken een vergelijkbaar resultaat.

Bent u benieuwd naar de akoestische voordelen van een vloerisolatie? Of wilt u weten welke soorten isolatie er zijn? Op deze pagina geven wij u meer informatie. Wilt u meer weten over de prijs voor het laten uitvoeren van een vloerisolatie? Vul dan het offerteformulier op de offertepagina in. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk tot maximaal 5 offertes van isolatiebedrijven uit ons netwerk, helemaal gratis en vrijblijvend.

Navigeer direct op deze pagina naar:

Soorten vloerisolatie | Prijzen vloerisolatie | Premies | Vloerisolatie en vloerverwarming

soorten vloerisolatie

Soorten vloerisolatie

Er zijn diverse manieren waarop een vloer geïsoleerd kan worden. Zo is het mogelijk om de bodem te isoleren. Dit gebeurt door via de kruipruimte een bepaalde isolatie te plaatsen op de ondergrond. Voorbeelden van isolatiematerialen zijn onder andere thermokussens, EPS, XPS en PUR of PIR. Het is tevens een optie om de vloer te isoleren. Een akoestische vloerisolatie zorgt voor een langere verbouwtijd, maar heeft als voordeel dat het de warmte beter binnenshuis houdt. Daarnaast beperkt u dankzij deze vorm van isolatie ook de mate van vochtoptrekking door de muren. Materialen die geschikt zijn voor een vloerisolatie zijn onder andere hardschuimplaten van PUR, glaswol, steenwol en isolatiechape.

isolatieplaten vloerisolatie

Isolatieplaten

Er zijn veel verschillende isolatieplaten verkrijgbaar. Isolatieplaten worden onder andere gemaakt van PIR en PUR, maar ook van XPS en EPS. Het gebruik van EPS- of XPS-isolatieplaten is erg geschikt bij vloerisolatie.

Dat komt mede omdat isolatieplaten vaak erg dun zijn en drukvast. Dit houdt in dat de PIR-isolatieplaten, bij isolatie langs boven, de vloer niet te veel ophogen en dat u hier gewoon overheen kunt lopen. Daarbij zijn ze, afhankelijk van het materiaal, relatief eenvoudig in aanschaf en gemakkelijk te verwerken. Hierdoor blijven ook de arbeidskosten laag.

Gespoten PUR

PUR isolatieschuim wordt regelmatig ingezet bij vloerisolatie langs onder. De isolatiespecialisten brengen het isolatieschuim aan tegen de onderkant van de vloer. Dit is een populaire methode, omdat het isolatieschuim een erg hoge isolatiewaarde heeft en het snel en gemakkelijk is aangebracht. Een nadeel van isolatieschuim is dat u het niet zelf mag aanbrengen. Tijdens het spuiten ontstaan er namelijk schadelijke gassen, waardoor het plaatsen van PUR alleen gedaan mag worden door vakmannen. Deze gassen vormen geen gevaar meer zodra het isolatieschuim is uitgehard, zo loopt uw gezondheid geen risico.

Voordelen van gespoten PUR

Prijzen vloerisolatie

Wilt u binnenkort vloerisolatie laten leggen en bent u benieuwd naar de kosten? In de tabel hieronder vindt u een indicatie van de prijs per isolatiemateriaal. Stel u kiest voor isolatieplaten van PIR of XPS: de prijs per m² ligt dan gemiddeld tussen de €20,- tot €25,-. In een gemiddeld appartement ligt de prijs dan tussen de €1.100,- tot €1.300,-. Deze investering verdient u in ongeveer 7 jaar weer terug. Kiest u voor gespoten PUR, dan liggen de kosten iets hoger. U betaalt €30,- tot €35,- per m². Dit verdient u in ongeveer 8 jaar weer terug. Voor isolerende chape liggen de kosten ook gemiddeld tussen de €30,- tot €35,- per m².

Prijzen aanbrengen isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal Prijs per m²* Gemiddelde terugverdientijd
Isolatieplaten €20,- tot €25,- Binnen 7 jaar
Gespoten PUR €30,- tot €35,- Binnen 8 jaar
Isolatiechape €30,- tot €35,- Binnen 8 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw en arbeidsloon. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Prijzen vloerisolatie per woningtype

Type woning Prijs per m²* Gemiddelde totaalprijs
Appartement €20,- tot €35,- €1.100,- tot €1.300,-
Tussenwoning €20,- tot €35,- €1.200,- tot 1.400,-
2 onder 1 kap €20,- tot €35,- €1.400,- tot €1.600,-
Vrijstaande woning €20,- tot €35,- €1.800,- tot €2.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

vloerisolatie prijzen

Welke factoren beïnvloeden de prijzen?

Een grote invloed op de totaalprijs is uiteraard het oppervlak van de vloer. Hoe groter de vloer, des te hoger de kosten. Daarnaast is ook de keuze voor het soort isolatie van invloed. Als u voor isolatieschuim, dan bent u uiteraard duurder uit dan wanneer u de vloer langs onder isoleert met EPS of XPS. Wist u dat ook de arbeidskosten een grote invloed op de prijs zijn? De arbeidskosten verschillen namelijk per isolatiebedrijf. Het is daarom verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken, zodat u verzekerd bent van de scherpste prijs.

vloerisolatie premie

Premies

Op dit moment zijn er in België diverse premies die u kunt aanvragen. U kunt een premie aanvragen bij bijvoorbeeld uw netbeheerder. De netbeheerder biedt namelijk een premie voor vloerisolatie aan, voor woningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Voorwaarde hiervoor is dat de geïsoleerde vloer voldoet aan een minimale R-waarde van 2 m³K/W en u dient de aanvraag voor uw premie in uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum. Meer over de hoogte van deze premie en de voorwaarden ervan leest u op vlaanderen.be. Benieuwd of u ook een plaatselijke een premie in uw gemeente kunt aanvragen? Dit controleert u gemakkelijk via premiezoeker.be.

Interesse in vloerisolatie?

Kies voor warme voeten en een lagere energierekening. Vraag gratis offertes aan.

Hoe zit het met vloerisolatie en vloerverwarming?

Regelmatig krijgen specialisten uit ons netwerk de vraag of het mogelijk is om vloerisolatie te combineren met vloerverwarming. Dit is echter geen optie, behalve wanneer u kiest voor bodemisolatie. Door de bodemisolatie te koppelen aan de vloerverwarming, voorkomt u dat er via de onderkant van de buizen warmte verloren gaat. Tegelijkertijd kan bij de vloer de warmte gelijkmatig verspreid worden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van bodemisolatie in combinatie met vloerverwarming? Vraag dan de specialisten om advies. Zij kunnen bekijken dan uw woonsituatie en geven u kundig advies over welk soort isolatie bij u best tot zijn recht komt.

Verschil tussen kruipruimte-, bodem- en vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt doorgaans langs boven of langs onder geplaatst. Isoleren langs boven houdt in dat u de isolatie op de vloer laat leggen. Dit is niet altijd een optie, en dan gaat men over tot isoleren langs onder. Dit wordt ook wel kruipkelderisolatie genoemd. Hierbij plaatsen de isolatiespecialisten het materiaal tegen de onderkant van de vloer. Deze methode is ook niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als er in de kruipruimte onvoldoende werkruimte is. In dat geval kunt u kiezen voor bodemisolatie. Hierbij isoleren de vakmannen de bodem van uw kruipkelder met EPS-parels, isolatieschelpen of -chips. Dit geeft hetzelfde resultaat maar is een stuk gemakkelijker te leggen.

vloer isoleren

Voordelen van de vloer isoleren?

Het isoleren van de vloer heeft een aantal belangrijke voordelen. Eén belangrijk voordeel is dat de temperatuur in huis een stuk verbetert. De vloer straalt namelijk geen kou meer uit, waardoor het comfort in huis aanzienlijk verbetert. Daarnaast heeft u ook aanzienlijk minder last van vochtproblemen en verbetert de luchtvochtigheid in huis. Zo zorgt vloerisolatie ook voor een vermindering van insecten in huis. Tot slot is één van de belangrijkste voordelen dat uw energierekening flink daalt. Zo bespaart u jaarlijks op de kosten en verdient u de investering na verloop van tijd weer terug.

vloerisolatie prijs

Vrijblijvende offertes aanvragen

Met het vergelijken van offertes bespaart u al snel tot wel 40% op de kosten. Deze offertes vraagt u snel en gemakkelijk aan via het offerteformulier. Vergelijk de verschillende kosten en kies zo voor het isolatiebedrijf met het beste aanbod! Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor vloerisolatie in uw woning? Of wilt u meer informatie over de kosten voor vloer- of kruipruimte isolatie? Vul dan snel het offerteformulier in! Maakt u zich geen zorgen, het vergelijken van offertes is gratis en helemaal vrijblijvend. Dat betekent dat u helemaal nergens aan vastzit!