Kruipkelder laten isoleren?

Kruipkelder isoleren

Verhoog uw wooncomfort door uw kruipkelder te isoleren. U heeft de keuze uit verschillende opties. De isolatiespecialist brengt bijvoorbeeld isolatie aan op de bodem van de kruipkelder of isoleert de vloer. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en de verschillende isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden. Daarnaast geven we u informatie over de gemiddelde prijzen waar u rekening mee moet houden.

Bespaar tot wel 30% op de kosten door offertes van meerdere isolatiespecialisten uit uw regio te vergelijken. Vul het offerteformulier in en ontvang een aantal gratis en vrijblijvende aanbiedingen. Laat de isolatie aanbrengen door een vakman voor het beste resultaat.

Navigeer direct op deze pagina naar:

Vloerisolatie of bodemisolatie? | Hoe werkt kruipruimte isolatie? | Isolatiematerialen kruipkelder | Prijzen | Premie

Voordelen kruipruimte isolatie?

Het isoleren van de kruipkelder kent diverse voordelen. Eén van de grootste voordelen is natuurlijk dat u bespaart op de stookkosten. Maar met kruipkelderisolatie verhoogt u ook de waarde van uw woning en uw wooncomfort. Geen koude voeten meer door een koude vloer, want de warmte blijft beter hangen. Tot slot voorkomt u ook nog vochtproblemen. Bodemisolatie sluit bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte af, eventueel vocht blijft onder het isolerend materiaal. De belangrijkste voordelen:

  • Door kruipruimte isolatie voorkomt u problemen met vocht .
  • Vloer- of bodemisolatie verhoogt uw wooncomfort.
  • Met isolatie bespaart u op de energiekosten.

Vloerisolatie of bodemisolatie?

Isolatiespecialisten geven vaak de voorkeur aan vloerisolatie. Hierbij wordt de onderzijde of de bovenzijde van de vloer geïsoleerd. Vloerisolatie via de onderzijde is het gemakkelijkste. Het zorgt er bovendien voor dat uw vloer niet meer koud aanvoelt. Met bodemisolatie wordt alleen de bodem van de kruipkelder geïsoleerd, uw vloer blijft dus koud aanvoelen. Het effect is echter hetzelfde, met zowel vloerisolatie als bodemisolatie voorkomt u optrekkende kou en tocht. Hierdoor bespaart u op de energiekosten. Vloerisolatie isoleert beter dan isolatie op de bodem van de kruipkelder. Het heeft weinig zin om beide isolatiesoorten aan te brengen, dit levert u niet een hogere besparing op.

werking kruipruimte isolatie

Hoe werkt kruipruimte isolatie?

Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. De eerste techniek is door de vloer te isoleren. Dit kan via de onderzijde of via de bovenzijde. Via de onderzijde is het gemakkelijkste en het goedkoopste. De vakman brengt dan isolerend materiaal aan tegen de onderkant van de vloer. Via de bovenzijde is iets ingewikkelder, want dan is er een dekvloer nodig. De tweede techniek is door bodemisolatie aan te brengen. Hierbij brengt een isolatiespecialist isolatiematerialen aan op de bodem van de kruipkelder. Welke isolatietechniek geschikt is, is afhankelijk van de ruimte in de kruipkelder, uw budget en welk isolatiemateriaal geschikt is.

isolatiematerialen kruipkelder

Isolatiematerialen?

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor het isoleren van de kruipkelder.

De specialisten hebben de meest gebruikelijke materialen voor u op een rijtje gezet. Staat een door u gewenst isolatiemateriaal hier niet tussen? Vraag dan een isolatiespecialist uit ons netwerk via het contactformulier om meer informatie.

EPS-parels

EPS-parels kent u misschien voor het isoleren van een spouw, maar ook voor kruipkelderisolatie zijn ze zeer geschikt. De vakman gebruikt voor de kleine piepschuimbolletjes een blaasmachine, waardoor het isoleren zeer snel gaat. EPS-parels worden gebruikt voor het isoleren van de bodem van de kruipkelder en is ook geschikt voor kleinere kruipruimtes. Hierbij let de vakman er extra goed op, of alle hoekjes goed voorzien zijn van een laag EPS-parels. Ze zijn ook geschikt voor een vochtige kelder. EPS-parels zijn namelijk zo licht, dat ze gewoon gaan drijven als er vocht in de kelder komt.

Isolatiechips

Isolatiechips zijn speciaal ontworpen voor het isoleren van een kruipkelder. Ze zijn zeer licht, hierdoor zijn isolatiechips geschikt voor bodemisolatie met een bodem die verzakt, en bestendig tegen vocht. In tegenstelling tot veel isolatiematerialen zijn de chips bestand tegen vocht en water. Ze gaan namelijk drijven wanneer er een laagje water in de kruipruimte komt te staan en verliezen niet hun isolerende waarde. De vakman brengt de chips aan met grote slangen. Hij zorgt voor een dikke laag op de bodem van de kruipruimte.

Hoe worden isolatiechips aangebracht?

In deze video ziet u hoe een vakman isolatiechips in de kruipkelder aanbrengt.

Schelpen

Een natuurlijk isolatiemateriaal is het gebruik van schelpen. Een dikke laag schelpen zorgt voor een flinke verhoging van de isolatiewaarde. Schelpen hebben een goed vochtabsorberend vermogen, waardoor schelpen zeer geschikt zijn voor een vochtige kruipkelder. Het aanbrengen van schelpen is redelijk eenvoudig. Belangrijk is dat de laag dik genoeg is, anders werkt het niet goed. Een nadeel van het materiaalsoort is dat ze hun werking verliezen wanneer ze in een laag water komen te staan. Daarnaast is de laag vaak erg zwaar, dit is niet altijd geschikt voor een verzakkende bodem.

Thermokussens

Thermokussens zijn nog relatief nieuw. Ze bestaan uit verschillende laagjes reflecterend folie. Door de kussens op te blazen worden ze zeer dik. De vakman plaatst de thermokussens in lange banen op de bodem van de kruipruimte of als vloerisolatie. De stilstaande lucht in de kussens zorgt voor de uitstekende isolatie. Het nadeel van deze kussens is dat er veel ruimte nodig is in de kruipkelder. Deze kruipkelderisolatie neemt namelijk minimaal 35 centimeter ruimte in en daarom is het niet altijd mogelijk in een krappe kruipkelder.

Isolatieplaten

Voor het isoleren van vloer en bodem zijn isolatieplaten van hardschuim geschikt. Isolatieplaten worden gemaakt van verschillende materialen. PUR, EPS en XPS zijn veelgebruikte materialen voor het maken van platen. De isolatieplaten worden gebruikt voor de vloer en zijn minder geschikt voor bodemisolatie. Een isolatiespecialist plaatst de platen tegen de onderzijde van de vloer aan. Hierbij is een dampscherm noodzakelijk om te zorgen dat er geen vochtproblemen ontstaan.

PUR-schuim

PUR wordt geleverd in plaatvorm en in schuim. Isolatieschuim wordt veel gebruikt voor vloerisolatie. Het wordt aangebracht op de onderzijde van de vloer. De vakman gaat in de kruipruimte en spuit het PUR tegen de vloer. De PUR hecht zich aan het materiaal en zet daarna uit tot een dikke isolerende laag. Het voordeel van PUR is dat het zeer snel aangebracht wordt en daarnaast een uitstekende isolatiewaarde heeft. Dit is zowel geschikt voor een betonnen- als een houten vloer.

Wilt u uw kruipkelder isoleren?

Vind de beste isolatiespecialist. Vul het offerteformulier in en bespaar op de isolatiekosten!

Prijzen

De prijs voor het isoleren van de kruipkelder is afhankelijk van de manier van isoleren en het isolatiemateriaal. Thermokussens en EPS-parels zijn het goedkoopste, namelijk gemiddeld €22,- per vierkante meter. Isolatiechips zijn iets duurder met €24,- per vierkante meter en schelpen zijn het duurste. Deze hebben een gemiddelde prijs van €28,-. De prijzen worden daarnaast beïnvloed door de arbeidskosten en voorrijkosten. Door zowel bodemisolatie als vloerisolatie te plaatsen bent u iets meer kwijt, maar hierdoor bespaart u wel meer op de energiekosten doordat u het warmteverlies en de tocht nog meer beperkt.

Prijstabel: kruipkelderisolatie

Isolatiemateriaal Benodigde hoogte in kruipruimte Prijs per m² Totaalprijs **
EPS- parels 20 – 25 cm €22,- €1200,-
Isolatiechips 30 – 35 cm €24,- €1200,-
Schelpen 30 – 35 cm €28,- €1400,-
Thermokussens Minimaal 35 cm €22,- €1200,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief materiaal, btw en montagekosten. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan voor exacte kosten.
** Let op: montagekosten gebaseerd op een gemiddeld kruipruimte oppervlak van 50m².

Zelf doen of uitbesteden?

Kruipruimte isolatie lijkt soms zo eenvoudig om aan te brengen, maar dit is zeker niet het geval. Daarom is het verstandig om een isolatiespecialist bij u uit in te schakelen voor het isoleren. De specialist weet precies welke techniek er best gebruikt kan worden in uw woning en welk isolatiemateriaal. Alleen wanneer de isolatie op de juiste manier is aangebracht, werkt het naar behoren en behaalt u het hoogste rendement. Daarnaast hoeft u geen speciaal materiaal of gereedschap te kopen, want het isolatiebedrijf zorgt voor alles rondom het isoleren.

Premie van de netbeheerder

Om een isolatiepremie te ontvangen voor het plaatsen van kruipruimte isolatie moet de nieuwe kruipruimte isolatie voldoen aan een aantal voorwaarden. De Rd-waarde, die de warmteweerstand aangeeft, van het isolatiemateriaal moet bijvoorbeeld minstens 2 m²K/W zijn. Daarnaast moet het materiaal zoals isolatiechips aangebracht worden door een professional. Bij de aanvraag overlegt u namelijk de facturen. Op vlaanderen.be leest u meer over de voorwaarden en het aanvragen van deze premie. Via premiezoeker.be krijgt u een handige lijst met alle beschikbare premies. Dit zijn zowel landelijke, als lokale premies. U vindt op onze premie pagina tevens meer informatie over premies voor kruipruimte isolatie en vloerisolatie.

kruipkelderisolatie

Vrijblijvende offertes aanvragen

Door de kruipkelder te isoleren, zorgt u ervoor dat er geen tocht en kou meer door de vloer naar boven komt. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk. Welke geschikt is voor uw woning, is afhankelijk van een aantal factoren. Een isolatiespecialist geeft u hier graag deskundig advies over. Bespaar op de kosten voor kruipruimte isolatie door offertes van meerdere isolatiespecialisten uit uw regio te vergelijken. Zo bespaart u tot wel 30% op de kosten voor kruipkelderisolatie. Met een isolatiespecialist bent u verzekerd van de beste kwaliteit en uitstekende hulp.